Assistenten

Veranda för alla


Assistenten är ett flerbostadshus i Ursvik, Sundbyberg. Uppdraget gick ut på att skapa smålägenheter med goda boendekvaliteter och en byggnad som bjuder in till social interaktion. Den centrala idén bakom arkitekturen är entrébalkongerna i bästa solläge. Balkongerna fungerar som en gemensam veranda, med lätt avgränsade entréer utrustade med inbyggd sittbänk och cafébord. Väggarna är klädda i cederträ vilket ger ”verandan” en varm, behaglig och inbjudande atmosfär. Söderläget, öppenheten mot gatan och den halvprivata zon som entrébalkongerna utgör bidrar till att gatusidan av huset blir en aktiv plats med möjlighet till både en egen sfär och sociala möten med sina grannar.

Välplanerade och effektiva bostäder

Lägenheterna är planerade så att de mest offentliga rummen, kök och vardagsrum, vetter mot söder medan sovrummet ligger mot den tysta sidan i norr. Fönster finns i båda väderstrecken och sovrummet är avskiljbart med plats för dubbelsäng. Smart förvaring och genomtänkta tekniklösningar är inbyggt i lägenheterna.

Assistenten har samma skala som den intilliggande bebyggelsen och smälter väl in i omgivningarna. Gatufasaden är husets ansikte utåt, som sätter dess offentliga prägel. Vi ville skapa en vacker och dynamisk fasad som bidrar till området och stadsdelen, och använde ett ljust metallraster för att ge fasaden karaktär, djup och ett vackert ljusinsläpp. Rastret markerar även varje bostad och trapphusens läge i fasaden. Omsorgsfullhet i materialval och detaljer, såsom entrébalkongernas träpanel och sockelns stenplattor, gör byggnaden behaglig att vistas kring. Planteringar och ljussättning ger ytterligare trivsel i gatumiljön.

Viktigt var även att den aktiva sidan av huset placerades mot gatan, för att stimulera liv och rörelse i gatumiljön och för att ta till vara på söderläget på bästa sätt. Som en följd av detta blir det inre, gröna gårdsrummet en skyddad och tyst miljö, eftersom byggnaden i sin helhet bildar en vall mot buller. Sammantaget är Assistenten en effektiv och rationell byggnad där smart planering, detaljomsorg och soliga mötesplatser ger goda förutsättningar för ett praktiskt och behagligt vardagsliv.

 

Vad vi ville uppnå

Gemensam veranda

Entrébalkonger och gemensamma utrymmen utanför själva lägenheten gestaltas för möten och samvaro mellan de boende. Målet är att det ska kännas som en gemensam veranda och vi har valt att jobba med trä i fasad och möblering närmast läghenhetsentréerna för att få fram en varm och inbjudande känsla.

Sammanhållen och djup fasad

Fasad mot gatan flyttas till framkant av entrebalkonger och kläs med ett ljust metallraster som ger vackert ljusinsläpp och djup till fasaden.

Små flexibla lägenheter

Här finns möjlighet att bo i många olika konstellationer, som singel, par, eller en liten familj. Fönster i två väderstreck och möjlighet till avskiljbart sovrum med plats för dubbelsäng är viktiga kvaliteter. Smart förvaring och genomtänkta tekniklösningar är inbyggt i lägenheterna.

Situationsplan

Fler projekt