Kungsterrassen

Robust rationalism med guldkant



Uppdrag

Bostadshus med 82 st. ekonomiska smålägenheter

Storlek

Totalt 4600 m² BTA

Priser och utmärkelser

Nominerat till Årets Stockholmsbyggnad 2015

 

Plats

Kungsätravägen 18, Sätra, Stockholm

Kontaktperson

Sanna Hederus och Lukas Narvaja

Publikationer

Arkitektur nr 2 2015

Beställare

SSM Bygg & Fastighets AB

Status

Inflyttat 2014

Team

Karin Kjellson, Lukas Narvaja, Sanna Hederus, Åsa Kallstenius, Johan Ekström

 

Om projektet


Hur bygger vi bra bostäder i Stockholm som unga singlar och familjer har råd att bo i? Och hur kan ett samtida tillägg till en befi ntlig 60-tals struktur utformas? I Kungsterrassen blev lösningen en rationell stomme med upprepning av element som ger fasaden en jämn rytm och där kompositionen främst skapas av undantagen, som exempelvis materialbyten och borttagande av bodar. Gestaltningens devis har varit ”robust med guldkant” där varje beståndsdel skall lösa minst två funktioner; nischerna i loftgången skapar både en privat avgränsning till bostadsentrén samtidigt som de rymmer eldragning och stuprör, balkongbodarna tillgodogör den enskilda lägenhetens förrådsbehov samtidigt som den ger en naturlig avgränsning mot granne och reflekterar in ljus i lägenheten. Visuellt är Kungsterrassen en föränderlig byggnad, där ljusa och glansiga ytor kontrasterar mot det mörka och matta. Detta i kombination med balkongbodarnas spetsiga form ger fasaden en djupverkan och ett skuggspel som förändras med betraktarens synvinkel och solens position över dagen.

Tre exempel: vad vi ville uppnå


SMART BAS

40 m² bostad till lågt pris. Plats för vänner, arbete, studier, intressen, prylar och personlighet, oavsett tycke och smak.

EKONOMISK RATIONALISM

Upprepningen av element och den råa strukturen lättas upp med inslag av ädlare material där varje beståndsdel skall lösa minst två funktioner.

EXTERIÖR GEOMETRI

Fasaden knyter an till omgivningen med sin grafi ska svartvita komposition.

Situationsplan


Byggnaden jämkas in i den trånga situationen mellan berget, befintlig bebyggelse och infrastruktur. Entrébalkonger med privata nischer mot spåren är ett sätt att handskas med bullerfrågan.

Kod


Byrålåda

 

”Vi vill att den enskilda bostaden skall skilja ur sig som en egen enhet, likt en låda i en byrå. Den boende skall ha sitt eget intima utrymme i den rationella strukturen.”

Relaterat material


Fredrik Östling som bor mitt emot Brf Kungsterrassen har dokumenterat byggnationen.

Se hans film här!

 

Liknande projekt