Kungsterrassen
Robust rationalism med guldkant


 • Uppdrag

  Bostadshus med 82 st. ekonomiska smålägenheter

  Storlek

  Totalt 4600 m² BTA

  Priser och utmärkelser

  Nominerat till Årets Stockholmsbyggnad 2015

   

 • Plats

  Kungsätravägen 18, Sätra, Stockholm

  Kontaktperson

  Sanna Hederus och Lukas Narvaja

  Publikationer

  Arkitektur nr 2 2015

 • Beställare

  SSM Bygg & Fastighets AB

  Status

  Inflyttat 2014

  Team

  Karin Kjellson, Lukas Narvaja, Sanna Hederus, Åsa Kallstenius, Johan Ekström

   

Om projektet


Hur bygger vi bra bostäder i Stockholm som unga singlar och familjer har råd att bo i? Och hur kan ett samtida tillägg till en befi ntlig 60-tals struktur utformas? I Kungsterrassen blev lösningen en rationell stomme med upprepning av element som ger fasaden en jämn rytm och där kompositionen främst skapas av undantagen, som exempelvis materialbyten och borttagande av bodar. Gestaltningens devis har varit ”robust med guldkant” där varje beståndsdel skall lösa minst två funktioner; nischerna i loftgången skapar både en privat avgränsning till bostadsentrén samtidigt som de rymmer eldragning och stuprör, balkongbodarna tillgodogör den enskilda lägenhetens förrådsbehov samtidigt som den ger en naturlig avgränsning mot granne och reflekterar in ljus i lägenheten. Visuellt är Kungsterrassen en föränderlig byggnad, där ljusa och glansiga ytor kontrasterar mot det mörka och matta. Detta i kombination med balkongbodarnas spetsiga form ger fasaden en djupverkan och ett skuggspel som förändras med betraktarens synvinkel och solens position över dagen.

TRE SAMMANFATTANDE PUNKTER


SMART BAS

40 m² bostad till lågt pris. Plats för vänner, arbete, studier, intressen, prylar och personlighet, oavsett tycke och smak.

EKONOMISK RATIONALISM

Upprepningen av element och den råa strukturen lättas upp med inslag av ädlare material där varje beståndsdel skall lösa minst två funktioner.

EXTERIÖR GEOMETRI

Fasaden knyter an till omgivningen med sin grafi ska svartvita komposition.

Situationsplan


Byggnaden jämkas in i den trånga situationen mellan berget, befintlig bebyggelse och infrastruktur. Entrébalkonger med privata nischer mot spåren är ett sätt att handskas med bullerfrågan.

Kod


Byrålåda

 

”Vi vill att den enskilda bostaden skall skilja ur sig som en egen enhet, likt en låda i en byrå. Den boende skall ha sitt eget intima utrymme i den rationella strukturen.”

byralada

Relaterat material


Fredrik Östling som bor mitt emot Brf Kungsterrassen har dokumenterat byggnationen.

Se hans film här!