Seglarbyn

Sågtandat radhusområde i Gustavsbergs hamn


Seglarbyn är ett radhusområde med en karaktärsfull, formstark arkitektur med inspiration från Gustavsbergs industriella historia. Området löser ekvationen hur man bor tätt och gemytligt – men samtidigt privat.

Seglarbyn ligger i anslutning till hamnen, nära Gustavsbergs centrum. De raka gatorna gör området lätt att röra sig igenom, och den västliga riktningen ger en visuell kontakt genom området ner mot vattnet. Totalt består området av 31 radhus med fem rok där två mindre rum ligger på loft som nås av en lejdare. Vår vision har varit att bostäderna ska fungera för många olika familjekonstellationer över lång tid. Invändigt är husen yteffektiva med smarta planlösningar som erbjuder många rum i förhållande till ytan. Köket är husets centrala rum, med högt i tak och ett stort skjutparti som öppnar ut till förgården. Övervåningen har karaktäristiska, högt sittande industrifönster i väster som släpper in varmt kvällsljus i husets kärna. Tillsammans med vardagsrummet bildar köket ett sammanhängande ”socialt rum” som sträcker sig mellan de två uteplatserna. Här har du uppsikt och kontakt med husets båda sidor.

Arkitekturen har en återhållen färgskala och en homogen, repetitiv karaktär. Formen är till det yttre enkel och består av två sammankopplade volymer som bildar en förgård. Husen har två bredder av stående träpanel som ger en bearbetning åt fasaden. Fönsterpartierna är sammanhängande, stora och tydligt markerade. I anslutning till husen och förgården ligger carporten med förråd. Kontrasterna i vitt och svart ger ett grafiskt och vackert uttryck. Ett tydligt kännetecken är husens karaktäristiska, sågtandsformade tak, en blinkning till områdets industriella historia och den för orten så viktiga porslinsfabriken.

Vad vi ville uppnå

Industrikaraktär

För att knyta an till Gustavsbergs fabrikshistoria har radhuslängorna sin utformning inspirerad av industribyggnadernas formspråk. Sågtandade tak och sammanhållna volymer.

Gradvis öppenhet

Husens innersta rum öppnar sig både mot övervåningen och de två gårdarna vilket ger bostaden både vackra ljusinsläpp och en upplevd öppenhet den yteffektiva planen till trots.

Kontakt med vattnet

Området har planerats med raka gator för att skapa en visuell kontakt med vattnet samt möjliggöra för allmänheten att enkelt passera genom området mot vattnet.

Situationsplan

Fler projekt