2018-01-31

Kod Arkitekter i svenskt-brittiskt utbytesprojekt

Kod är ett av tre svenska arkitektkontor som bjudits in till utbytesprojektet Housing Design Exchange: London/Stockholm, som är ett samarbete mellan Storbritanniens ambassad i Sverige och ArkDes. Igår närvarande Kods chefsarkitekter när projektet lanserades, i samband med hertigparet av Cambridges besök på museet.

Syftet med samarbetet är att fungera som en plattform för utbyte och diskussion av idéer, tankar och erfarenheter, med fokus på bostadsfrågan.

”London och Stockholm delar stora utmaningar när det gäller att skapa bostäder åt sina växande befolkningar. Housing Design Exchange kommer att ge möjlighet att skapa nätverk, dela kunskaper och utveckla en dialog om stadsutformning i Storbritannien och Sverige. Vi måste höja standarden för bostadsdesign i både Sverige och Storbritannien, och de sex talangfulla arkitekter som vi kommer att föra samman i diskussionen har mycket att lära av varandra i det här avseendet.”, säger ArkDes överintendent Kieran Long i ett pressmeddelande.

De brittiska arkitektkontoren som medverkar är Mae Architects, Lynch Architects och vPPR Architects. Från Sverige medverkar förutom Kod Arkitekter även Jägnefält Milton och Belatchew Arkitekter. Utbytesprojektet avslutas med ett seminarium i Stockholm 27 mars.

Läs mer om samarbetet på ArkDes hemsida.

Foto: Brittiska Ambassaden.

2018-01-30

Elastiska Hem på Stockholm Furniture and Light Fair

Elastiska Hem medverkar i utställningen PANORAMA – aiming for democratic architecture under ”möbelmässan” – Stockholm Furniture and Light Fair, 6-10 februari. 

Temat återkommer från utställningen på Van Alen Institute i New York i samband med arkitekturmånaden Archtober i höstas, och nu har turen alltså kommit till Stockholm. Totalt 34 projekt visas i utställningen, som lyfter frågor kring arkitektur och demokrati. I samband med mässan har konstnärs- och designkollektivet MYCKET bearbetat konceptet för mässans utställningsmontern.

Den 8 februari kl. 13.00 hålls även ett panelsamtal med anknytning till utställningen, läs mer på Stockholm Furniture and Light Fairs hemsida.

2017-12-21

Bli en del av vårt team!

Kod Arkitekter söker arkitekter och byggnadsingenjörer med 2-5 års erfarenhet.

Vi är ambitiösa och dedikerade vårt arbete och lägger stort vikt vid dessa egenskaper hos våra medarbetare. Vi söker dig med ett stort engagemang för arkitektur, stadsbyggnad och det samhälle vi verkar i. En vilja att ta stort eget ansvar och förmåga att driva projekt framåt ser vi som viktiga egenskaper hos de sökande. Goda kunskaper i Revit, Adobe-program och verbal kommunikation är meriterande. Både hus- och landskapsarkitekter kan söka arkitekttjänsten.

I din ansökan ber vi dig motivera varför du vill jobba på just Kod Arkitekter. Vi tar emot ansökningar (CV och personligt brev) per e-post till adressen: asa@kodarkitekter.se.

Ange ”Jobbansökan byggnadsingenjör” eller ”Jobbansökan arkitekt” i ämnesraden.

Välkommen att söka!
/ Sanna och Åsa

2017-11-24

Rosteriet på ArchDaily

Bildkavalkad när världens mest besökta arkitektursajt uppmärksammar Rosteriet i Liljeholmen.

Se ArchDailys publicering här.

2017-11-21

Kod håller låda: Grönska och offentlighet i miljonprogrammet

Välkommen till en ny seminariekväll hos Kod Arkitekter! Denna gång med tema Grönska och offentlighet i miljonprogrammet.


 • Torsdag 14 december kl. 17.00 + efterföljande mingel
 • Hos Kod Arkitekter, Riddargatan 30, Stockholm
 • OSA: johannes@kodarkitekter.se
 • Eller genom eventet på Facebook

Hur bör stadsutveckling och planering i miljonprogramsområden gå till? Vilka är de befintliga kvalitéerna och hur förvaltas och utvecklas de på bästa sätt i nya projekt?

Hur ser de långsiktiga planerna ut för Stockholms grönstruktur – i stort och i stadens miljonprogramsområden?

Hur upplever de boende i miljonprogrammet själva sitt område och hur kan aktörer inom samhällsbyggnad arbeta för att få kunskap om människors behov, åsikter och idéer?

Vad innebär feministisk stadsplanering och på vilka sätt kan den bidra i utvecklingen av de offentliga platserna i ett miljonprogramsområde?

Tillsammans med inbjudna gäster och i efterföljande diskussion belyser vi ämnet utifrån olika perspektiv.

Som vanligt bjuder vi på lättare mat och dryck.


Medverkande:

 

Elisabeth Rosenquist Saidac

Stadsträdgårdsmästare, Stockholms stad

Carlos Rojas

Analyschef, Sweden Research

Sanna Hederus

Chefsarkitekt, Kod Arkitekter

Helen Larsson

Konsult, kommunikation och hållbarhet

 

2017-11-16

Kods chefsarkitekter på lista över framstående kvinnliga arkitekter

Åsa Kallstenius och Sanna Hederus har förärats en plats på det italienska nätverket Architettes lista över framstående kvinnliga arkitekter.

Listan är tänkt att inspirera andra kvinnor i branschen och samtidigt fungera som ett konkret verktyg för en rättvisare och mer jämlik representation i arkitekturvärlden. Målet är att till Arkitekturbiennalen i Venedig 2018 ha skapat biografier över 365 kvinnliga arkitekter världen över.

”The biography of women architects, one each day, get showcased on Architette Facebook platform, with an emphasis on designers with a substantial CV, demonstrating the commitment and experience indispensable to reach a high quality and innovative level of design style as well as social engagement.”

Läs mer om initiativet här!

 

2017-11-03

Åsa Kallstenius talar under Bostadsutvecklingsdagen

Den 5 december är det dags för Bostadsutvecklingsdagen 2017, en konferens med fokus på framtidsspaning för bättre bostadsutveckling och lyckade bostadsprojekt.

Åsa Kallstenius är en av de inbjudna talarna, och ämnet är Framtidens innovativa bostadsform: Hur kan innovationer som digitalisering och delningsekonomi integreras i framtidens bostad? Vilka samhällsproblem kan en innovativ bostadsform bidra till att lösa och var finns affärsnyttan för fastighetsägarna?

5 december, Bonnier Conference Center, Stockholm.

Hela programmet finns här.

2017-10-26

Samhällsengagemang i fokus hos Kods nya medarbetare

Kod Arkitekter har förstärkt sitt team med byggnadsingenjören Niusha Rafinia och arkitekterna Zandra Lindberg, Rebecka Tiselius och Love Lagercrantz. Genom rekryteringen stärks även kontorets profil som samhällsengagerad aktör i branschen.

– Vi är omåttligt glada över att rekrytera så här kompetenta och passionerade medarbetare, säger Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

Gemensamt för de fyra är att de nyligen är utexaminerade från KTH och har ett starkt samhällsengagemang kopplat till arkitektur- och stadsutveckling.

– Ett levande samhällsengagemang är centralt för Kods kärnverksamhet: Långsiktigt hållbar arkitektur- och stadsutveckling som med platsspecifik analys och stark innovationsförmåga söker svar på samhällets utmaningar, säger Sanna Hederus, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

I sin roll som byggnadsingenjör drivs Niusha Rafinia av miljö- och hållbarhetsfrågor, hur man genom smart och miljövänlig teknik och hållbara material kan minimera byggprocessers klimatpåverkan. I sitt examensarbete från ingenjörsutbildningen på KTH har Niusha undersökt hur växtväggar inomhus kan ersätta ventilationssystem och spara energi.

För Zandra Lindberg är de sociala frågorna kärnan i engagemanget som arkitekt. Vem har tillgång till stadens gemensamma rum? Hur skapar vi livsmiljöer som är inkluderande, trygga och där människor med olika förutsättningar kan bo, leva och mötas? Genom sitt examensarbete under arkitektutbildningen på KTH har Zandra undersökt anpassningsbarheten i bostadsarkitektur, idag och historiskt.

Utmaningen att hitta synergier mellan social hållbarhet och ekologiska samband i en allt tätare stad är en central drivkraft i Rebecka Tiselius yrkesengagemang. Hon har tidigare arbetat med visionära arkitekturprojekt med tydligt hållbarhetsfokus. Ett exempel är hennes examensprojekt Urban Farm Center i Londonstadsdelen Peckham – som blev nominerat till RIBA’s President’s Medals Student Awards, 2013.

Skolarkitektur är något som engagerar Love Lagercrantz – hur arkitekturen kan ge stöd, omsorg och engagemang i en känslomässig period i livet. Love har själv haft möjlighet att undersöka skolarkitektur i sitt examensprojekt då han ritade en mellan- och högstadieskola. Love Lagercrantz har en kandidatexamen från arkitekturutbildningen på KTH och gör praktik på Kod. Han har även en bakgrund som grafisk formgivare, med över 10 år i branschen.

För fler pressmeddelanden och bilder, besök Kods nyhetsrum på Mynewsdesk.

2017-10-25

Elastiska Hem ställs ut i New York

Kod utvecklingsprojekt Elastiska Hem är ett av omkring trettio svenska projekt som ställs ut på Van Alen Institute i New York i samband med arkitekturmånaden Archtober.

Utställningen bär titeln ”Aiming for Democratic Architecture” och är en del av en veckolång satsning på temat demokratisk arkitektur, under den gemensamma rubriken ”Swedish Design Moves New York”. Förutom utställningen hålls även seminarier och workshops.

Swedish Design Moves New York pågår mellan 24-28 oktober och är ett samarbete mellan Visit Sweden, Svenska institutet, Sveriges generalkonsulat i New York, STHLMNYC och Sveriges Arkitekter med stöd av Malmö stad.

Hela programmet med samtliga aktiviteter finns här.

2017-10-24

Rosteriet i Tidskriften RUM

I senaste numret av Tidskriften RUM kan du läsa mer om Kods bostadskvarter Rosteriet i Liljeholmen. 

Under rubriken ”Välflätat vid knutpunkt” gör tidningens redaktör Matilda Stannow en personlig betraktelse över projektet och intervjuar de ansvariga arkitekterna Åsa Kallstenius och Karin Arnberg.

Oktobernumret av RUM finns ute nu. Fotografier av Måns Berg.

2017-10-18

Rösta på Årets Betongarkitekt!

Nu kan DU hjälpa oss att ro hem utmärkelsen för Årets Betongarkitekt 2017 – för vårt projekt Rosteriet i Liljeholmen.

Lägg din röst HÄR. Röstningen pågår t.o.m. söndag 22 oktober. Vinnaren presenteras under Betonggalan 23 november.

Foto: Måns Berg.

2017-10-03

”Staven” gav tävlingsvinst i Sollentuna

Kod Arkitekter och BTH Bostad har vunnit en riktad markförsäljningstävling i Häggvik, Sollentuna. Projektet heter ”Staven” och är ett vinklat bostadshus med fasad cederträ och sockel i tegel.

Byggnadens och lägenheternas utformning är anpassade till ett aktivt liv som fungerar för alla åldrar, från barnfamiljer till pensionärer. Staven är uppdelad i två volymer med en sammanhållande sockelvåning vilket ger förutsättningar för lägenheter över hörn med bra ljusförhållanden. Detta grepp ger även möjlighet till utsikt mot vatten och natur för fler lägenheter. Huset består av lätta trävolymer med fasadbeklädnad av cederträ i kombination med en sockelvåning i mörkt tegel som ger tyngd och stadsmässighet. I sockelvåningen ryms både loftlägenheter och verksamhetslokal utöver gemensamma utrymmen för de boende. Stora skyltfönster till lokalen mot Sollentunavägen ger en mänsklig närvaro och bidrar till ett utbyte mellan byggnad och gata.

”Denna viktiga pusselbit säkerställer att hela området blir precis så tilltalande och inbjudande som vi önskat. Att vi nu även ser ytterligare byggnation i trä i kommunen, är särskilt välkommet. Stadsbyggnadsnämnden är även mycket tillfreds med att vi ännu en gång visar på hur vi kan bygga bostäder och samtidigt behålla gröna ridåer som tillför kvaliteter för området”, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, i ett pressmeddelande.

Mer info, ritningar och skisser över Staven finns här.

2017-09-12

Kod nominerade till Årets Betongarkitekt

Kod-arkitekterna Åsa Kallstenius och Lina Lindqvist är nominerade till Årets Betongarkitekt för sitt arbete med Rosteriet. Priset delas ut av Tidskriften Betong och tilldelas en arkitekt som visat på betongen i arkitekturen. Utgångspunkten är ett under det senaste året färdigställt projekt där betong väsentligt bidragit till god arkitektur.

Från juryns motivering:
”Ett ovanligt fint arkitektarbete har gett en rik och komplex volymuppbyggnad med ett levande innehåll och som möter omgivande stadsrum på ett självklart sätt. Projektet visar betongens möjligheter att skapa ett varierat och karaktärsstarkt uttryck.”

Kod Arkitekter har, genom Åsa Kallstenius och Sanna Hederus, tilldelats utmärkelsen en gång tidigare. Då för Widerströmska Huset. Kod har nu möjligheten att som första kontor vinna priset två gånger.

Nomineringen till Årets Betongarkitekt är resultatet av ett stort lagarbete. De vars arbete som har gjort projektet möjligt är:

Åsa Kallstenius (ansvarig), Karin Arnberg (handläggande), Lina Lindqvist (handläggande prefab fasad) samt Loise Tengsved, Marcus Heverius, Erik Pettersson, Magnus Schön, John Billberg, Maja Westman, Britta Ader, Anja Franzén, Helena Wessberg, Petter Jacobson, Sanna Hederus.

Priset för Årets Betongarkitekt delas ut under Betonggalan den 23 november.

 

2017-07-07

Jobba hos Kod!

Lediga tjänster: Vi söker en byggnadsingenjör.

Kod Arkitekter ägs och drivs av chefsarkitekterna Åsa Kallstenius och Sanna Hederus. Sedan starten år 2000 har kontoret genomdrivit ett flertal uppmärksammade projekt, belönats med Bostadspriset 2009 och priset för Årets betongsarkitekt 2013. Utmärkande för kontoret är byggnader med arkitektonisk skärpa och stor erfarenhet av fullgjorda uppdrag – projekt som inte stannar vid ritbordet utan som byggs.

Kod Arkitekter står för en hållbar, resilient och platsspecifik arkitektur och stadsutveckling. Vi arbetar med hela arkitekturprocessen och med många olika typer av projekt. Från hus- och stadsbyggnad till landskapsutveckling och projekteringsledning. Vi driver även egna utvecklingsprojekt, för att hitta nya lösningar på samhällsutmaningar kopplade till stad, landskap och boende.

Vi är ambitiösa, dedikerade och engagerade i vårt arbete och lägger stort vikt vid dessa egenskaper hos sökande till tjänsten.

Byggnadsingenjör

Vi söker en byggnadsingenjör med goda kunskaper i Revit. Vi söker dig som är organiserad, strukturerad, har god samarbetsförmåga och ambitionen att axla rollen som projekteringsansvarig. Du gillar att arbeta i grupp och att ha tät kontakt med övriga konsultgrupper i projekten.

 

Uppdatering: Tjänsten är tillsatt.

2017-06-26

Kod i parallellt uppdrag för RG Förvaltning

Kod Arkitekter är ett av tre arkitektkontor som valts ut att medverka i det parallella uppdraget för kv. Nyvaket (fd kv. Nätverket) i Västra Munktellstaden, Eskilstuna. Uppdraget arrangeras av Reinhold Gustavsson Förvaltnings AB.

Vi är superglada över detta uppdrag och ser fram emot att arbeta för RG Förvaltning vars bostäder håller hög kvalitet. Uttagningen till det här parallella uppdraget har sett lite annorlunda ut än vanligt. Som en del av samverkansprojektet Eskilstunautmaningen har två gymnasieklasser på Rekarnegymnasiet varit med i urvalsprocessen och valt ut ett av de medverkande kontoren, vilket blev vi! Vi är superstolta över detta och tackar klass SA16A och SA16B för förtroendet.

Vinnaren i det parallella uppdraget för kv. Nyvaket kommer att utses i höst.

Läs mer:

RG Förvaltning
”Elever får påverka utformningen av Munktellstaden” – Eskilstunakuriren

2017-06-21

700 bostäder från Kod Arkitekter snart klara

Just nu pågår färdigställandet av ett flertal bostadsprojekt i Stockholmsområdet ritade av Kod Arkitekter. The Bronze i Mariehäll är ett exempel där de boende redan flyttat in och totalt färdigställs uppemot 700 bostäder. Gemensamt för projekten är ett stort fokus på platsanpassning och omsorg om detaljer.

– Vi är stolta över att vi ritar projekt som faktiskt byggs och inte stannar som visionsbilder. Nu befinner vi oss i en period då flera projekt färdigställs i Stockholm med omnejd, vilket är väldigt roligt att följa, säger Sanna Hederus, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

Gemensamt för projekten är platsanpassning och omsorg om detaljerna. Att låta platsens förutsättningar visa vägen för hur ett projekt utformas är en central idé i Kod Arkitekters verksamhet. Syftet är att skapa långsiktigt hållbara livsmiljöer som tar hänsyn till landskap och kulturhistoriska värden såväl som mänskligt liv och behovet av sociala, levande stadsrum. Omsorgen om detaljerna är viktig för kvaliteten. En byggnad ska tåla att upplevas på nära håll utan att intrycket försämras.

– Med tanke på den bygghets som råder är vi stolta över att medverka till hus som är omsorgsfullt gestaltade och som byggs med goda bostadskvaliteter och arkitektonisk skärpa, säger Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

Bostadsprojekt av Kod Arkitekter som snart är klara eller som nyligen färdigställts:

The Bronze – Bronsskimrande kil i berget

Flerbostadshus med 125, i huvudsak mindre, lägenheter. Relationen till berget har styrt volymernas placering och arkitekturens identitet. Den bronsskimrande fasaden är husets signum, gjord i rostfri stålplåt med olika ton och prägling. Lägenheterna är ljusa, öppna och väldisponerade.

Status: Inflyttat 2017
Plats: Mariehäll, Bromma
Beställare: Glommen & Lindberg
Entreprenör: Sparre Vreede Partners
Antal bostäder: 125

Läs mer och se bilder

Seglarbyn – Sågtandat radhusområde i Gustavsberg

Radhusområde med sågtandsformade tak, inspirerade av Gustavsbergs porslinsfabrik. Området har planerats med raka gator för att skapa en visuell kontakt med vattnet. Uteplatser, privat entrégård och egen bilplats/carport. Husens inre centrala rum har högt i tak och öppnar sig både mot övervåningen och de två gårdarna vilket ger bostaden både vackra ljusinsläpp och en upplevd volym trots den yteffektiva planen på 5 rok, 97 m2.

Status: Inflytt under 2017
Plats: Gustavsberg, Värmdö
Beställare: Besqab
Antal bostäder: 31

Läs mer och se bilder

Paraden – Kvarterspalats i Barkarbystaden

Kvarterspalats med grönskande innergård och sammanhängande formspråk, där klassiska boendekvaliteter tar plats i ett nutida sammanhang. Exempel på detta är lägenheter med tydligt definierade rum som är lättmöblerade, fönster ner till golv, pardörrar och långa siktlinjer genom bostaden. Samtliga lägenheter har ljusinsläpp från minst två håll, de större från tre håll. Paraden har en palatsinspirerad, högrest fond mot torget som ger kvarteret ett stadsmässigt uttryck. Material och kulörer ger kvarteret en särprägel, samtidigt som de är beständiga och åldras med värdighet. Blå puts, ljus terrazzo och nätta smidesdetaljer.

Status: Färdigställs 2018
Plats: Barkarbystaden, Järfälla
Beställare: Åke Sundvall Byggnads AB
Antal bostäder: 217

Läs mer och se bilder

Rosteriet – Urban pusselknut i Liljeholmen

Stort bostadskvarter anpassat efter platsens förutsättningar och behov. Butiker mot Liljeholmsvägen ger ett aktivt gaturum, en cafélokal i kvarterets hörn bidrar till socialt utbyte och möten. Den stora förskolan i bottenplanet ligger vänd ut mot Trekantsparken, skapar liv och rörelse i området och ger goda möjligheter för barnfamiljer i kvarteret. Lägenheterna är välstuderade och ljusa och samtliga har stora balkonger eller uteplatser. Rosteriet är en närstudie i betongens kvaliteter – där skiftningar, reliefer och ett karaktärsfullt, matrisgjutet fasadmönster i husets sockel och portik visar den prefabricerade betongens förmåga att skapa ett varierat, levande uttryck och en stark arkitektonisk identitet.

Status: Inflyttat under 2016
Plats: Liljeholmen, Stockholm
Beställare: SSM Bygg & Fastighets AB
Antal bostäder: 225

Läs mer och se bilder

Skälby – Parhus i trä med takterrass

12 st parhus med enkla volymer och vackra proportioner. Generösa takterrasser och uteplatser åt två håll ger en rik kontakt med den omkringliggande parkmiljön. En praktisk förvaringsvägg mellan husen ger en kvalitet i form av en privat sfär, samtidigt som den möjliggör husens täta placering som bidar till att området känns småskaligt och tryggt. En mörk, blågrå fasadfärg ger en sammanhängande visuell identitet och terrassens ramverk fortsätter ner på fasaden vilket ger ett omsorgsfullt bearbetat uttryck. Ornamenteringen ger en variation trots den upprepande parhustypologin.

Status: Inflyttat under 2017
Plats: Skälby, Järfälla
Beställare: FFAB
Antal bostäder: 24

Läs mer och se bilder

Assistenten – Veranda för alla

Flerbostadshus med fem våningar och 59 smålägenheter, alla under 55 kvadratmeter. Entrébalkongen är tänkt att kännas som en gemensam veranda, med trä i fasad och en fast möblering med bord och sittbänkar närmast läghenhetsentréerna som ger en varm och inbjudande känsla. Byggnaden ligger i anslutning till en generös gemensam innergård med stora gräsytor, planteringar, utomhusgym och lekplats. En mötesplats för hela kvarteret. Gemensamma utrymmen utanför själva lägenheten såväl som bra och smarta planlösningar – ett socialt hus!

Status: Inflyttat under 2017
Plats: Ursvik, Sundbyberg
Beställare: HSB
Antal bostäder: 59

Läs mer och se bilder

För fler pressmeddelanden och nyheter från Kod, följ oss på Mynewsdesk.

2017-06-08

Kod i Almedalen 2017

Kod Arkitekter kommer även i år att medverka under årets politikervecka i Almedalen. På plats finns kontorets chefsarkitekter Åsa Kallstenius och Sanna Hederus samt Pernilla Ivarsson, arkitekt och projektledare för Elastiska Hem. Kod medverkar i två programpunkter:

 

Måndag 3/7: Bra bostäder för alla – hur når vi dit?


”Det byggs mer än på mycket länge just nu. Samtidigt är frågan vad som byggs och för vem? Bostadspriserna ligger på historiskt höga nivåer och det mesta av det som byggs riktar sig till människor med höga inkomster. Med rådande bostadspriser och bostadsbrist har människor med vanliga inkomster svårt att få ekonomin att gå ihop. Många med helt vanliga jobb som förskollärare, undersköterskor och poliser har svårt att hitta bostäder till rimliga priser. Det behövs nya modeller för byggande för att sänka byggkostnaderna och snabba på byggandet. Vi diskuterar vilka möjligheter som finns och hur byggbranschen kan förändras för att möta efterfrågan.”

Arrangör: BoKlok
Plats: BoKlok-huset, Strandvägen, H504
Tid: kl. 10:00 – 11:00

Medverkande från Kod är Sanna Hederus. Övriga medverkande är:

Hans Lind, prof. em. fastighetsekonomi, Kungliga Tekniska Högskolan
Gunilla Glasare, chef för avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad, Sveriges kommuner och landsting
Hans-Åke Palmgren, bostadsanalytiker, Boverket
Sara Erman, projektchef, BoKlok
Lisa Kirsebom, moderator

 

Onsdag 5/7: Almedela – Hur vill vi bo och leva 2030?


”Bostadsbristen är ett faktum. Samtidigt växer nya möjligheter fram i takt med att delningsekonomin utvecklas och digitaliseringen förändrar förutsättningar för hem och boende. I denna workshop inom AlmeDela 2017 får du vara med och aktivt samskapa prototyper på framtidens boende. Det gör du tillsammans med pionjärer som utforskar hur framtidens hållbara boende i praktiken kan se ut. Bland de medverkande finns arkitekter, experter på digitalisering och hållbarhet, bostadsföretag, tjänstedesigners och många fler som är involverade i innovationsprojekt och initiativ som rör framtidens boende. Bland dessa finns: 500k, Elastiska hem, Mo-Bo, Ett tak två generationer, Refugees Welcome Housing Sweden, Botillsammans m fl.”

Arrangör: ShareSE, Usify, Theory Into Practice, Science Park Gotland, Mötesplats social innovation, Malmö högskola
Plats: Science Park Gotland, Kaserngatan 1
Tid: kl. 14:00 – 16:00

Medverkade från Kod är Pernilla Ivarsson. Medverkande arrangörer är:

Sara Modig, Initiativtagare, ShareSE
Åsa Minoz, Initiativtagare, ShareSE
Karin Kjellson, Arkitekt SAR/MSA, Theory Into Practice
Marius Koppang, Tjänstedesigner, Usify
Lisa Hemph, VD, Science Park Gotland

 

För förfrågningar om medverkan i seminarium och paneler, välkommen att kontakta:

Johannes Folkesson Forss , kommunikatör
Telefon: 0739-71 17 73
E-post: johannes(a)kodarkitekter.se

2017-06-07

Åsa Kallstenius i Arkitektur

Den senaste numret av Tidskriften Arkitektur innehåller en lång intervju med Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod. Numret har temat villor och intervjun med Åsa handlar om Kods utvecklingsprojekt Resilienta villastäder, som undersöker hur en resilient utveckling av Sveriges villaområden skulle kunna gå till.

”Hur förtätar man i villaområden utan att utarma den biologiska mångfalden? Den frågan har Kod Arkitekter vänt och vridit på i flera forskningsrapporter, senast i Resilienta villastäder. Annica Kvint har träffat Åsa Kallstenius för att diskutera villastadens framtid”.

Artikeln finns att läsa online här.

2017-05-29

Debattartikel i Dagens Samhälle

Idag medverkar Kod i en debattartikel i Dagens Samhälle. Tillsammans med forskare och fastighetsägare presenterar vi fyra smarta alternativ till att bygga nytt – en fyrastegsprincip för en effektivare användning av befintliga ytor.

”Att mäta energianvändning per nytta (boende, skolelev, kontorsplats, användare, kund, behandlad patient) i stället för per kvadratmeter kan vara ett första steg mot mer samutnyttjande av yta. I stället för att låta stora lokaler stå uppvärmda och ventilerade till ingen nytta, kan energianvändningen minskas, samtidigt som tillgången till bostäder och lokaler ökar och levande samhällen gynnas. De nya mått och indikatorer som behöver utvecklas kan ligga till grund både för nya regelverk och styrmedel, för nya affärs­modeller för byggbolag och fastighets­ägare och för nya koncept för utformning av bostäder och lokaler.”

 

2017-05-19

Läs om Kods undersökning i Byggfakta

Senaste numret av Tidningen Byggfakta innehåller en lång artikel om Kods bostadsundersökning i Rosteriet. Artikeln innehåller även scener från kontorets senaste seminariekväll med temat bostadsforskning.

”Arkitektbyrån Kod Arkitekter i Stockholm ville skaffa sig bättre förståelse för hur de kan skapa bostäder i täta stadssammanhang. Lösningen blev att köpa en lägenhet i ett hus de själva ritat, och låta de anställda bo där på försök i omgångar. Många gånger överraskades de av hur de och övriga boende upplevde huset.”

Läs artikeln här.

2017-04-28

Elastiska Hem – vårsummering!

Det har varit en minst sagt händelserik vår för Kods utvecklingsprojekt Elastiska Hem. Projektet, som fick finansiering inom ramen för Vinnovas program ”Utmaningsdriven innovation steg 1” i höstas, har under våren fortlöpt med en serie workshops i syfte att samla in kunskap och utveckla idén. Fokus har även legat på att bygga upp samarbetet i projektgruppen, knyta kontakter och engagera.

Under fem olika workshops har gruppens elva projektparter, tillsammans med referensgruppen och särskilt inbjudna experter, undersökt, diskuterat och formulerat Elastiska Hems koncept utifrån två teman: Behov/Brukare och Affär/Marknad. Senast var i tisdags då BoKlok stod som värd. Workshopen inleddes med en visning av en BoKlok-lägenhet i Fisksätra, följt av kreativt arbete i hamnmuseet. I tidigare möten har projektgruppen samlats hos SKB, Stiftelsen Stora Sköndal, Telge Bostäder, Ericsson och hos Kod Arkitekter.

Under våren har arbetet i mångt och mycket kretsat kring input – att samla in så mycket kunskap och idéer som möjligt, samt att formulera och definiera elasticiteten, som är projektets kärna. Nu inleds nästa fas – att konkretisera, koka ner och renodla konceptet. Siktet är inställt på projektets slutrapport för steg 1 och ansökan till steg 2, som ska lämnas in i augusti – och förberedelserna har redan börjat.

– En insikt som kommit fram under vårens workshops handlar om att förena individens, bostadsbolagens och samhällets ”affär” i ett koncept som alla vinner på. Det tror vi kan möjliggöra elasticiteten i hemmet; resurser låses upp och synliggörs, för att sedan kunna delas och nyttjas mer effektivt, säger Pernilla Ivarsson, projektledare för Elastiska Hem.

De elva projektparterna i utvecklingsprojektet Elastiska Hem är:

Boklok, Ericsson, Green Leap KTH, Hyresgästföreningen, Igeia Health Lab, ModigMinoz, Stiftelsen Stora Sköndal, Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB), Stockholms stad, Usify och Telge Bostäder (har tillkommit efter inlämnad Vinnova-ansökan).

Mer info om projektet finns på elastiskahem.se

2017-04-06

Kod håller låda: Bostadsforskning

Äntligen är det dags för en ny seminariekväll hos Kod Arkitekter! Denna gång är temat bostadsforskning, ett tema vi kommer att återkomma till vid fler tillfällen framöver.  Tillsammans med inbjudna gäster belyser vi ämnet utifrån olika perspektiv. När och hur ska vi komplettera i befintliga strukturer? Hur kan aktuell forskning implementeras i praktiken? Hur kan vi förvalta våra boendemiljöer för ökad trygghet?

Dessutom berättar Åsa Kallstenius om Kod Arkitekters senaste initiativ på området: Kontoret har köpt en lägenhet i Rosteriet – ett hus vi själva har ritat. Syftet är att genomföra en undersökning för att, en gång för alla, söka svar på frågan som vi tycker att alla arkitekter borde ställa sig kring sina projekt: Hur blev det i verkligheten?

Som vanligt bjuder vi på lättare mat och dryck, hjärtligt välkommen!

 

Medverkande talare:

 

Åsa Kallstenius – Kod Arkitekter

Om kontorets bostadsundersökning i Rosteriet

Eva Minoura – Spacescape och KTH

Om boendes uppfattning om kvartersgemensamma ytor.

Sarah Pettersson – Stena Fastigheter

Om relationsförvaltning och trygghet i bostadskvarter.

Pehr Mikael Sällström – Sveriges Arkitekter

Om bostadsforskning idag och i framtiden och den nya forskningspropositionen.

När: Onsdag 19 april kl. 17.00 + efterföljande mingel
Var: Hos Kod Arkitekter, Riddargatan 30, Stockholm

OSA: andrea(a)kodarkitekter.se

Det går även bra att osa till eventet via Facebook.

2017-03-24

Kod flyttar in och utvärderar Rosteriet

Hur blev det i verkligheten? Det är en fråga som Kod Arkitekter anser att alla arkitekter borde ställa sig kring sina projekt. Med syfte att genomföra en bostadsundersökning har kontoret köpt en lägenhet i det egenritade bostadskvarteret Rosteriet.

– Genom köpet såg vi möjligheten att utvärdera vårt projekt ordentligt och samtidigt lyfta frågan om vikten av självkritik och erfarenhetsåterföring i arkitektbranschen, säger Sanna Hederus, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

Under våren kommer kontoret att genomföra en undersökning med syfte att utvärdera bostadskvarteret utifrån olika aspekter. Bland annat får Kods medarbetare möjlighet att provbo i lägenheten och dokumentera sina synpunkter kring bostadsmiljön och hur byggnaden samspelar med platsen. Ambitionen är även att göra intervjuer med de boende samt en studie där lägenheternas planritningar jämförs med hur de boende valt att möblera sina lägenheter i verkligheten.

– Vi hoppas få värdefulla insikter om vårt eget arbete som kan användas i framtida projekt. Vi vill se om de bostäder vi ritar hänger med i samhällsutvecklingen, lever de upp till människors behov idag? säger Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

Läs även Fastighetstidningens artikel om initiativet.
Pressmeddelandet finns att läsa i sin helhet här.

2017-03-13

Kod ritar ByggVestas kvarter i Ulleråker

Kod Arkitekter kommer efter vinst i ett parallellt uppdrag att rita Södra kvarteret vid Vattenstornsparken i Ulleråker, Uppsala. Med en luftig kvartersstruktur och små entrétorg med mikroparker vill vi öppna upp kvarteret och tillföra mindre, sociala stadsrum i den nya stadsdelen. 

– Vårt och ByggVestas bidrag till Vattentornsparken tillför stadsdelen goda gemensamma stadsrum, gedigna vackra byggnader i tegel och därmed en mycket god livsmiljö både inom bostaden och i staden, säger Sanna Hederus, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

Kod Arkitekter arbetar åt ByggVesta som tilldelats en markanvisning av Uppsala kommun. Kommunens plan för Ulleråker är en tät och klimatsmart stadsdel och stadsutvecklingsprojektet är ett av landets största.

Tillför ”gröna mellanrum” i den täta staden

I kvarteret som Kod ritar åt ByggVesta är stadsbyggnadsidén att tillföra mindre stadsrum som komplement i den täta, högt exploaterade staden. ”Gröna mellanrum” i form av entrétorg med mikroparker som bildar en övergång mellan privat och offentligt.

 

Axonometri, Södra kvarteret, Ulleråker

Vy från nordost, Vattetornsparken

Läs hela vårt pressmeddelande på Mynewsdesk.

Mer projektinfo och fler bilder finns här.

Läs mer om ByggVesta här.

2017-03-09

Vad händer på Fleminggatan?

Byggnadsställning och lyftkran på gatan – för förbipasserande är bygget vid Fleminggatan 7 svårt att missa. Men vad som försiggår under tältet är kanske inte lika lätt att lista ut.

Kod Arkitekter har på uppdrag av Mengus ritat takpåbyggnaden som just nu byggs på det befintliga kontorshuset på Fleminggatan. Två helt nya våningar ska uppföras och nu är stommen på plats, rapporterar Sanna Hederus och Lukas Narvaja från Kod som nyligen var på platsbesök. Fastigheten byggdes 1964, då som huvudkontor åt Ångpanneföreningen. Idag rymmer byggnaden ett flertal hyresgäster och entrévåningen har öppnats upp med en gemensam entré, foajé och restaurang mot gatan, enligt Kods ritningar.

Takpåbyggnaden kommer rymma ca 1500 kvadratmeter moderna kontorslokaler med fantastisk utsikt över Stockholm. Inflyttning är planerad till slutet av 2017.

 

Läs mer om takpåbyggnaden här.

2017-02-23

Intervju i Arkitekten

Idag medverkar Åsa Kallstenius och Magnus Schön i en intervju i tidningen Arkitekten. Artikeln handlar om Kods och Albaecos utvecklingsprojekt Resilienta villastäder och den rapport som publicerades online igår.  

”Villatomterna producerar ekosystemtjänster som alla i staden kan ta del av men om ingen ser värdena finns en stor risk att de försvinner”, säger Magnus Schön i artikeln.

Läs artikeln ”Fler hem i villastaden får inte ske på bekostnad av ekosystemtjänster” på Arkitektens hemsida.

2017-02-21

Rapport om resilienta villastäder

Nu finns Kods och Albaecos rapport om resilienta villastäder att läsa online!

”Sveriges villaträdgårdar är viktiga resurser för att hantera de klimatförändringar som kommer att drabba människors närmiljö och samhället i stort. Därför föreslår Kod Arkitekter och Albaeco att landets kommuner inför ett miljödiplom för klimatanpassade villatomter. Med hjälp av en checklista kan villaägare dessutom på egen hand få en uppfattning om hur klimatsäkrad deras villatomt är. Listan är en del av en rapport om resilienta villastäder som släpps online idag.”

Läs hela pressmeddelandet i vårt nyhetsrum på Mynewsdesk.

Rapporten hittar du här.

2017-02-20

Medialt intresse för Elastiska Hem

Det surras i medierna om Kods Vinnova-finansierade utvecklingsprojekt Elastiska Hem!  I det senaste numret av Tidskriften Arkitektur förekommer Elastiska Hem i en spaning av Dan Hallemar kring ordet ”elastisk” och hur det används i relation till arkitektur, och idag publicerades en artikel i Samhällsbyggaren som uppmärksammar projektet.

Syftet med Elastiska Hem är att tvärvetenskapligt undersöka hur ett elastiskt tankesätt kan förbättra vår boendemiljö och motverka segregation. Läs mer om projektet här.

2017-02-14

Sanna Hederus i Sveriges Arkitekters halvårsrapport

Sveriges Arkitekter presenterade nyligen sin senaste halvårsrapport, med aktuell statistik och insikter om läget i branschen. Rapporten innehåller även en artikel om hållbart företagande, där bland andra Kods chefsarkitekt Sanna Hederus intervjuas – om hur innovativa utvecklingsprojekt bidrar till kontorets hållbarhetsarbete.

Rapporten finns att läsa i sin helhet, här.

2017-02-10

”Kvartersstad ingen universallösning”

Kods chefsarkitekt Åsa Kallstenius medverkade i början av året i ett panelsamtal om förtätning  i samband med ArkDes finissage av bostadsutställningen Bo.Nu.Då. Här berättar hon mer om samtalet och om sin syn på förtätning.

 

Hej Åsa! Berätta om panelsamtalet!

– Rubriken var ”Ser man staden för alla hus?” och behandlade olika aspekter av förtätning, vad som är viktigt att beakta i relation till människor och miljö när en stad växer. Per Wirtén var moderator och medverkade gjorde även Emelie Brunge, landskapsarkitekt på Nyréns och Alexander Ståhle, stadsbyggnadsforskare på KTH.

 

Vad var ditt intryck av samtalet efteråt?

– Det var mycket folk på plats, både under panelsamtalet och i utställningen. Det kändes engagerat, vitalt. När det gäller förtätningsdiskussioner överlag upplever jag att frågan lätt blir förenklad; för eller emot att förtäta, för eller emot kvartersstad. Men det finns många svar på hur en förtätning kan gå till och om vi inte klarar av att se till nyanserna är risken att viktiga värden och kvaliteter går förlorade. När en stad förtätas bör vi vara noggranna med hur stadsmiljöerna utformas och se till fler behov än behovet av fler bostäder. Vi behöver tänka långsiktigt och hållbart när vi utvecklar våra städer, med människor och natur i fokus.

 

Hur uppnås det i förtätningssammanhang?

– Genom att anpassa tilläggen efter platsens förutsättningar och prioritera utvecklingen av befintliga miljöer. Att platsanpassa innebär att man inte accepterar att ett svar kan lösa alla utmaningar – kvartersstad är till exempel rätt ibland – men det är ingen universallösning. Ingen plats är ett blankt papper – där finns befintliga värden som behöver fångas upp i det nya; historia, identitet, byggnadskvaliteter från tidigare epoker och ekologiska faktorer, till exempel. Med en tätare stad kommer dessutom stora utmaningar i att integrera gröna, hälsofrämjande platser i närmiljön. Då behövs kreativa, platsspecifika lösningar, inte en mall.

 

Genom projektet 500k lyfter Kod fram villastäderna som lämpliga för förtätning. Varför då?

– För att det är en jättestor markareal i närhet till våra centrala stadskärnor, där det bor få människor på väldigt stora ytor. Det finns en enorm potential för fler människor att bo i villastaden, om det görs smarta tillägg som både de boende och de bostadssökande tjänar på och som samtidigt stärker grönstrukturer och biologisk mångfald.

 

Panelsamtalet går att lyssna på i efterhand här.

2017-02-06

500k i Dagens Industri

I en ny debattartikel i Dagens Industri skriver Villaägarnas samhällspolitiske chef Jakob Eliasson om potentialen för fler bostäder i Sveriges villaområden.  I texten refererar han till Kod och utvecklingsprojektet 500k:

”För det andra finns – per definition – tämligen centralt belägen mark. Arkitektfirman KOD har visat på möjligheten att över tid bygga 500.000 nya hem i villastäderna.”

Läs hela artikeln här.

2017-01-10

Åsa Kallstenius i panelsamtal på ArkDes

På lördag är det finissage av ArkDes stora bostadsutställning Bo.Nu.Då, med massor av intressanta programpunkter på schemat. Bland annat en paneldiskussion om förtätningens faror och fördelar med Kods chefsarkitekt Åsa Kallstenius, författaren Alexander Ståhle och landskapsarkitekten Emelie Brunge.

Hela programmet för finissagen finns att läsa på ArkDes hemsida.

2017-01-03

500k i senaste numret av PLAN

Det nya numret av tidskriften PLAN innehåller en lång artikel om 500k, där Kods chefsarkitekt Åsa Kallstenius och Karin Kjellson från Theory Into Practice presenterar tio konkreta förslag på förändringar av detaljplaner som kan möjliggöra fler hem i Sveriges villastäder. Artikelrubriken är ”500k – så kan Sveriges småhusägare bli gröna samhällsbyggare” och temat för det aktuella numret är ”Vem planerar? / Vad planeras?”. Förutom artikeln om 500k innehåller numret massor av annan intressant läsning om samhällsplanering idag och en planerarroll i förändring.

PLAN är Föreningen för Samhällsplanerings medlemstidskrift, ”ett forum för samhällsplaneringsintresserade och yrkesverksamma som speglar planeringens dynamik i det föränderliga samhället.” Läs mer på föreningens hemsida.

2016-12-06

Åsa Kallstenius i samtal om framtidens arkitektur i Uppsala

Den 16 februari medverkar Åsa Kallstenius i ett panelsamtal under Uppsalamarknaden 2017 – Fastighetsvärldens seminariedag om fastigheter och utveckling i Uppsala med omnejd. Under rubriken ”Framtidens arkitektur: Så kan det nya Uppsala se ut” diskuteras arkitekturens betydelse för staden och Uppsalas framtida utveckling. Förutom Åsa Kallstenius medverkar även Claes Larsson, stadsarkitekt Uppsala kommun, Emma Jonsteg, VD Utopia Arkitekter och Daniel Markström, affärsstrateg Jernhusen i panelsamtalet.

Ta del av hela programmet under Uppsalamarknaden 2017 på Fastighetsvärldens hemsida.

2016-11-29

Andrea Brandén utsedd till Årets rookie

Andrea Brandén, arkitekt på Kod Arkitekter, har tilldelats utmärkelsen Årets rookie under årets upplaga av Arkitekturgalan. Hon får utmärkelsen för sin insats med ”Kod håller låda” – Kod Arkitekters tvärvetenskapliga seminariekvällar.

Det var under programpunkten ”Bäst i branschen 2016” som utmärkelserna Årets rookie, Årets arkitekt(h)en och Årets möjliggörare delades ut av Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson och Elina Helmer, marketing manager på DELL under årets upplaga av Arkitekturgalan som äger rum idag på Cirkus i Stockholm. Årets rookie tilldelas en arkitekt som är 30 år eller yngre och som ”spelat en betydande roll i idé- och strategiarbete eller i genomförande av ett visst projekt. Personen kan också på annat sätt ha utmärkt sig i branschen”.

– Jättekul! Det är glädjande att branschen uppmärksammar det här initiativet, det behövs mer kommunikation mellan olika branscher för att främja god arkitektur och samhällsbyggnad, säger Andrea Brandén.

Motivering

Andrea Brandén tilldelas utmärkelsen ”för att med initiativförmåga och engagemang möjliggjort en plattform för tvärvetenskapliga möten och kunskapsutbyten kring arkitektur- och stadsutvecklingsfrågor i form av seminariekvällarna Kod håller låda”.

Vill du hålla koll på kommande ”Kod håller låda”? Följ Kod Arkitekter på Facebook.

För fler nyheter och pressmeddelanden från oss, besök vårt nyhetsrum på Mynewsdesk.

2016-11-14

Välbesökt ”låda” om elastisk boendeform

Snökaos och trafikbekymmer till trots blev Kods seminariekväll om utvecklingsprojektet Elastiska Hem i onsdags en välbesökt tillställning. Tillsammans med tre inbjudna gästtalare diskuterades konceptet Elastiska Hem utifrån perspektiv kring digitalisering, hälsa och designforskning.
Efter inledande ord av kvällens moderator Andrea Brandén gick ordet till Pernilla Ivarsson, projektledare för Elastiska Hem, som beskrev de bärande idéerna i projektet. Syftet med Elastiska Hem – som numera är ett Vinnova-finansierat projekt – är att utveckla en normkritisk boendeform byggd på ett elastiskt tankesätt, där hyran kan bli billigare om du delar med dig av något – t.ex. ett rum, en yta, ett verktyg eller en tjänst. Ett flerbostadshus där du kan hyra fler eller färre rum, ytor och funktioner efter tid och behov. Tanken är att ta till vara på en rad positiva tendenser i samhällsutvecklingen och integrera dem i ett koncept: ökad digitalisering, delnings- och cirkulär ekonomi, civilt samhällsengagemang, ett ökat intresse för delat boende.

 

Ericsson, Igeia Health Labs och Green Leap KTH

De inbjudna gästtalarna representerade tre av projektparterna i Elastiska Hem. Först ut var Patrik Regårdh från Ericsson och verksamhetsområdet PA Digital Business Systems. Patrik inledde med att berätta om hur teknologi kan användas som förändringskraft i samhällsutvecklingen och konstaterade att än så länge har det inte hänt så mycket kring digitalisering av bostäder – här finns mycket kvar att göra. Många kanske får associationer till så kallade ”smarta byggnader”, men dessa koncept omfattar inte alla dimensioner av utvecklingspotentialen inom området, men kan möjligen ses som en förutsättning, menade Patrik Regårdh. Digitaliseringen av bostadssektorn kommer att handla om värdeskapande utifrån mänskliga behov, där teknologin förändrar boendet från att handla om en plats till att i större utsträckning ses som en tjänst, med flexibla lösningar utifrån människors livsval kring bl.a. resor, arbete, familj, utbildning och sociala kontakter, menade Patrik Regårdh.

 

Från vård- till hälsoperspektiv

Efter denna introduktion till digitaliseringsområdet var det dags för Allan Montan från Igeia Health Labs som diskuterade boende och deras medverkan i Elastiska Hem utifrån ett hälsoperspektiv. Allan konstaterade att det pratas för lite om hälsa, istället ligger fokus på vårdområdet, men att detta är på väg att förändras. Och det finns goda skäl att prioritera hälsoperspektivet menade Allan Montan, eftersom det är inom detta område det förebyggande arbetet sker och dessutom är mycket mindre kostsamt. När det gäller förbättrad hälsa är det ofta mer intressant att titta på hälsobeteende, fysisk miljö och socioekonomiska faktorer än på vårdinsatser, menade Allan vidare och berättade att Igeia Health Labs roll i Elastiska Hem är att bidra med ett hälsoperspektiv på boendet och hur man kan skapa hållbara affärsmodeller på området, vilket det finns för få exempel på idag.

 

Designexperiment som visualiserar frågeställningar

Kvällens tredje och sista gästtalare var Camilla Andersson från Green Leap KTH. Hon berättade om hur de arbetar med ”Research through design” – genom designexperiment som varierar i skala från industridesign till byggnader skapas produkter som är diskursiva objekt, med syfte att lyfta frågeställningar och visualisera dessa som underlag för samtal – istället för att skapa färdiga lösningar. Camilla berättade även om metoden ”Backcasting”, användbar för att hantera stora komplexa samhällsutmaningar där man börjar med att definiera målet, för att sedan arbeta sig bakåt i tidsaxeln och bryta ner problemet i olika dellösningar. Enligt Camilla Andersson skulle Elastiska Hem kunna bidra till att gestalta en sådan punkt på skalan, och Green Leap kan bidra med att illustrera hur projektet skulle kunna se ut.

Sammanfattningsvis: En mycket inspirerande och givande kväll, med gästtalare och publikdiskussioner som väckte angelägna frågor och perspektiv kring Elastiska Hem såväl som boendefrågan i stort. För information om kommande seminariekvällar, följ Kod i sociala medier:

Facebook / LinkedIn / Twitter / Instagram

2016-11-10

Kod modellsamordnar åt ByggVesta

Kod Arkitekter har utökat kontorets tjänster inom modellsamordning i 3D. I september inleddes ett samarbete med ByggVesta kring ett bostadsprojekt i Stockholm, vilket är första gången Kod är modellsamordnare i ett externt projekt.

Samordningsuppdraget kan ses som ett led i Kod Arkitekters ambition att kontinuerligt utveckla och stärka kontorets metodik och kompetens inom modellsamordning i 3D. I uppdraget för ByggVesta administrerar Kod modellsamordningsarbetet, utför kollisionskontroller och går igenom modellen med projekteringsgruppen. Genom samordningen kan eventuella felaktigheter upptäckas redan i projekteringsfasen vilket säkrar kvaliteten och ger en smidigare byggprocess.

– Vi tror att den här typen av samordningstjänster kommer bli allt viktigare inom bostadssektorn och är glada om vi kan bidra till en sådan utveckling, säger Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

Bilden visar skillnaden mellan att granskning i 3D respektive 2D.

2016-10-28

Elastiska Hem får Vinnova-finansiering

Kod Arkitekters utvecklingsprojekt Elastiska Hem har tilldelats bidrag från den statliga innovationsmyndigheten Vinnova.  Tillsammans med ett flertal projektparter kommer kontoret att undersöka hur ett elastiskt tankesätt kan förbättra vår boendemiljö och motverka segregation.

Elastiska Hem är ett av tre projekt som beviljats bidrag i kategorin ”Hållbara attraktiva städer” inom Vinnovas program Utmaningsdriven innovation steg 1, vilket meddelades i onsdags. Bidraget omfattar 482 000 kr.

– Vi är stolta och glada över det här stödet från Vinnova. Det är ett erkännande till projektet och dess idéer för att möta flera centrala samhällsutmaningar. Nu hoppas vi även få med oss Boverket, säger Åsa Kallstenius, chefsarkitekt och ansvarig för Kod Utveckling.

Motivering från Vinnova

”Ansökan beskriver ett spännande koncept som adresserar flera samhällsutmaningar i ett och samma koncept. [—] Idén har också potential att bidra till ökad jämställdhet och det finns potential att ta konceptet från en nationell till internationell nivå.”

– Det är glädjande att ett projekt med inriktning på sociala samhällsfrågor premieras. Vi ser fram emot att driva projektet vidare tillsammans med våra projektparter, säger Pernilla Ivarsson, projektledare för Elastiska Hem.

Läs hela pressmeddelandet på Mynewsdesk.
Missa inte vår seminariekväll om Elastiska Hem den 9 november.

På bilden: Pernilla Ivarsson, projekledare för Elastiska Hem och Åsa Kallstenius, chefsarkitekt och ansvarig för Kod Utveckling. Foto: Erik Ericsson.

2016-10-24

Kod håller låda: Elastiska Hem

Tiden är snart kommen för höstens Kod håller låda – som Kod Arkitekters återkommande seminariekvällar kallas. Denna gång har turen kommit till vårt utvecklingsprojekt Elastiska Hem.

Tänk dig ett bostadshus som anpassar sig efter ditt liv – istället för tvärtom. Där du slipper flytta trots att du behöver en annan bostadsstorlek och andra funktioner. Med utvecklingsprojektet Elastiska Hem vill vi undersöka hur ett elastiskt tankesätt kan förbättra vår boendemiljö, främja delande och resurseffektivitet samt motverka segregation. Läs mer om projektet här.

Datum: Onsdag 9 november
Tid: Kl. 17.00-19.00 med efterföljande mingel
Plats: Hos Kod Arkitekter, Riddargatan 30
OSA: andrea@kodarkitekter.se
Facebook-event finns här.

 

Medverkande:

 

Pernilla Ivarsson

Pernilla har flera års erfarenhet som arkitekt i olika faser och typer av projekt, är certifierad passivhusdesigner och har undersökt kollektiva boendevariationer genom bl.a. stipendium från Chalmers. Hon är initiativtagare och projektledare för Elastiska hem som är ett projekt under Kod Utveckling.

Allan Montan, Igeia Health Labs

Igeia Health Labs arbetar utifrån att det mest effektiva sättet att skapa hälsa är att förebygga ohälsa. Genom att utgå från både individens behov och de strukturer som påverkar har de tagit fram en process för hur ett strukturererat och brukarcentrerat häsofrämjande arbete bedrivs för att skapa fler friska år. Hur kan boendet på detta sätt främja en bättre hälsa?

Patrik Regårdh, Ericsson – PA digital Business Systems

Digital business systems är en nybildad enhet med ansvar för Ericssons mjukvaruafär inom drifts och affärssystem. Patrik bidrar med kunnande i digitalisering, digitala tjänster och plattformsbaserade affärsmodeller. Hur kommer digitaliseringen förändra vår boendesituation?

Camilla Andersson, Kth – Green Leap

Green Leap är en tvärvetenskaplig forskargrupp inom arkitektur, produktdesign, interaktionsdesign, framtidsstudier och miljöanalys. De undersöker beteenden och konsumtionsmönster för att förstå hinder och drivkrafter för hållbara livsstilar.

2016-10-19

Studieresa till Marseille

Kod är nyss hemkomna från höstens studieresa, som denna gång gick till Marseille! Ur arkitektur- och stadsutvecklingssynpunkt är Marseille en spännande stad på många sätt. Sedan mitten av 90-talet pågår stadsutvecklingsprojektet Euroméditerranée, ett jätteprojekt med hållbarhetsambitioner som berör ett stort område i stadens centrala delar. Marseille utsågs till europeisk kulturhuvudstad 2013 vilket innebar ytterligare satsningar på arkitektur och stadsutveckling, med nya kulturbyggnader, renoveringar och utveckling av det gamla hamnområdet.

 

Gata i Marseille

 

MuCem. Arkitekt: Rudy Ricciotti

 

Cité Radieuse, Unité d'Habitation. Arkitekt: Le Corbusier

Cité Radieuse, Unité d’Habitation. Arkitekt: Le Corbusier

 

Det var intressant och tankeväckande att ta del av hur Marseille utvecklats som stad och hur man har arbetat för att hantera stora samhällsutmaningar och successivt ställa om till ett mer hållbart förhållningssätt när det kommer till stadsutveckling. Även om mycket återstår är det tydligt att staden har genomgått stora förändringar, och trots utmaningar på ett flertal samhällsområden märks resultaten av de långsiktiga stadsutvecklingsinitiativ som initierats under 90-talet och framåt.

Ett exempel är hur man har utvecklat stadens gamla hamnområde och gjort det mer anpassat för mänskligt liv, promenader och aktiviteter, med Foster & Partners solskyddande spegeltak som landmärke och mötesplats. Liknande ambitioner märks i hur man har öppnat upp stadens kustområde, där det som tidigare dominerades av en motorväg nu är en boulevard med cykel- och promenadmöjligheter.

 

Paviljong i Gignac (2 mil utanför Marseille). Arkitekt: Comac. Landskapsarkitekt: Paul Hetel

Paviljong i Gignac (2 mil utanför Marseille). Arkitekt: Comac. Landskapsarkitekt: Paul Hetel

 

Odlingar vid kulturhuset Friche la Belle de Mai

Odlingar vid kulturhuset Friche la Belle de Mai

 

Andra exempel är de många kultursatsningarna, som spänner från stora signaturbyggnader som muséet MuCEM till det mångfasetterade kulturhuset La Friche la Belle de Mai, en gammal tobaksfabrik som gjorts om till en plats för konst, kulturevenemang, sport, urbana odlingar m.m.

Sammanfattningsvis: Marseille är en stad som inte lämnar en oberörd, där tankeväckande frågeställningar kring stad och samhälle gör sig påminda: vems syften och intressen tjänar stadsstrukturen, vad definierar en stads identitet och den allmänna berättelsen om staden, hur förhåller man sig till historiska miljöer och vilka lärdomar finns att dra av tidigare arkitektur- och stadsutvecklingsprojekt i en stads historia.

 

Solnedgång på taket till Cité Radieuse

Solnedgång på taket till Cité Radieuse

2016-10-13

Building Sustainability SGBC16

Den 18-19 oktober anordnas Building Sustainability SGBC16, Nordens största konferens om hållbart samhällsbyggande, på Stockholm Waterfront Congress Centre i Stockholm. Karin Kjellson är på plats och representerar Kod och utvecklingsprojektet 500k.  Konferensen erbjuder ett omfattande program av intressanta talare och ämnen, inledningstalar gör miljöminister Karolina Skog.

Se programmet i sin helhet här.

2016-10-07

Välkomna, Karavan landskapsarkitekter!

Kod har fått sällskap på kontoret på Riddargatan 30 i Stockholm. Sedan början av september hyrs två kontorsplatser ut till Karavan landskapsarkitekter som har sin bas i Uppsala.

Karavan har en rad offentliga projekt, tävlingar och parallella uppdrag på meritlistan. Bland kontorets projekt märks bland annat projekt Slottstorget, Å-rummet och Rådhusesplanaden i Gävle, Naturum Trollskogen på Öland och Brotorget i Bollnäs som invigdes nyligen.

Vi säger varmt välkomna till Karavan och ser fram emot framtida samarbeten!

Läs mer om Karavan här.

2016-10-06

Åsa Kallstenius föreläser på Arkitekturskolan

Nu på lördag den 8 oktober föreläser Kods chefsarkitekt Åsa Kallstenius på Arkitekturskolan KTH. Föreläsningen hålls inom ramen för arkitekturfestivalen Open House Stockholm och är gratis och öppen för alla.  Åsa kommer bland annat berätta om några av kontorets projekt i Stockholm med fokus på platsanpassning: utmaningar, förhållningssätt och lösningar. Missa inte – kl. 11:00 är det dags! Flera andra intressantaföreläsningar äger rum under festivalen, ta del av hela programmet här.

2016-10-05

Seminarium om kommunikation hos Sveriges Arkitekter

I morse höll Sveriges Arkitekter ett frukostseminarium om hur man som arkitektkontor kan arbeta med kommunikation. Kod Arkitekter var inbjudna att prata om vårt kommunikationsarbete – se hela seminariet här! Medverkar gör Kods chefsarkitekt Sanna Hederus och kontorets kommunikatör Johannes Folkesson Forss. Dessutom får du värdefulla tips av Sveriges Arkitekters kommunikationschef Ariella Nisell – om vad man ska tänka på när man tar fram en kommunikationsplan.


 

2016-09-29

Kod och Svenska Stadsbyggen utvecklar koncept för blandad stadsmiljö

Kod Arkitekter har inlett ett samarbete med Svenska Stadsbyggen kring ett bostadskoncept för en mer blandad stadsmiljö. Genom att låta lägenheter, vårdbostäder och förskola mötas i samma fastighet skapas boendekvaliteter, mänskliga möten och ett rikare stadsliv. Konceptet är aktuellt just nu, bland annat i en byggherredialog i Eskilstuna kommun.

– När nya bostäder byggs är det viktigt att behovet av andra funktioner inte glöms bort. Det här konceptet integrerar både attraktiva bostäder och viktiga service- och omsorgsfunktioner i en och samma lösning, säger Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

Ett bostadshus för alla generationer

Konceptet är en vidareutveckling av ett upplägg som Svenska Stadsbyggen arbetat med tidigare. Syftet är att skapa ett blandat boende i stadsmiljö, där kombinationen av lägenheter, vårdbostäder och förskola ger välbehövliga synergieffekter i form av sociala möten och mänskligt liv. En bredd av människor och verksamheter ger en mångfald till kvarteret och leder till möten, trygghet, social stimulans och förståelse mellan människor.

– Det är viktigt att lyfta blicken och se till helhet och långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Med det här konceptet ser vi stora möjligheter att kunna bidra till att skapa miljöer som främjar människors välbefinnande och underlättar kommunikation, rekreation och samvaro, säger Liz Wirdenius, projektutvecklare på Svenska Stadsbyggen.

Läs hela pressmeddelandet i vårt nyhetsrum på Mynewsdesk.

Läs mer om Svenska Stadsbyggen.

Bild: De olika delarna som i konceptet förenas i en och samma fastighet. Illustration: Kod Arkitekter.

2016-09-28

Guidade visningar av Widerströmska och Sätra

Den 7 oktober medverkar Kod Arkitekter i Open House Stockholm, en arkitekturfestival med gratis guidade visningar av byggnader och platser i Stockholm. Open House grundades 1992 i London med ambitionen att ”riva barriärerna mellan arkitektkåren och allmänheten”. Sedan starten har festivalen spridits till över 30 länder och nu har turen alltså kommit till Sverige.

Kod Arkitekter visar två projekt den 7 oktober: Widerströmska Huset kl. 14.00 och Sätra kl. 14:30. Hjärtligt välkomna!

Läs mer om hela programmet på Open House Stockholm här.

Foto: Måns Berg.

2016-09-19

Kod och Svenska Stadsbyggen i byggherredialog

Svenska Stadsbyggen och Kod Arkitekter har som ett av fem team valts ut att delta i en byggherredialog arrangerad av Eskilstuna kommun rörande området Årby Norra. Syftet med byggherredialogen är att utveckla ett nytt hållbart bostadsområde i Årby och intresset från fastighetsägare, exploatörer och arkitekter har varit stort, meddelar Eskilstuna kommun i ett pressmeddelande.

Ett urval av mediernas rapportering kring nyheten:

”De kan bygga de nya bostäderna i Årby” / Eskilstunakuriren
”Planerar för ny stadsdel i Eskilstuna” / Fastighetsnytt
”Nya bostäder i Årby norra” / Byggnyheter.se

Läs mer om Svenska Stadsbyggen på deras hemsida.

2016-09-07

Kod på Klimatpaktskonferens

Delar av kontoret besökte årets upplaga av Klimatpaktens konferens som gick av stapeln i Blå Hallen under gårdagen. Mycket inspirerande och tankeväckande samtal! Bland annat om digitalisering , klimatpåverkan, grönstrukturer och rymdteknik. Innovation var ett tema som återkom i programpunkterna och gick som en röd tråd under hela konferensen. Bilden är från ett samtal om innovativa samarbeten – något som ligger Kod varmt om hjärtat och som vi just nu utvecklar i våra tvärvetenskapliga utvecklingsprojekt 500k och Elastiska Hem.

Det är spännande att följa utvecklingen inom digitalisering och de möjligheter och utmaningar som det innebär. Kanske kan ett resilient tänkande vara en metod för att säkerställa en hållbar digital utveckling, till exempel när det gäller integritet- och säkerhetsfrågor.

Sammanfattningsvis: Superintressant att ta del av det offentliga samtalet kring dessa frågor. Innovation, tvärvetenskap och branschöverskridande samarbeten kan leda till oväntade, samhällsnyttiga idéer.

Mer info om årets Klimatpaktskonferens finns här.

2016-09-06

Byggstart för Seglarbyn

Byggstarten av Seglarbyn i Gustavsberg har invigts!

”En tidskapsel innehållande Dagens Nyheter, lokaltidningen Mitt i, ett par mynt, broschyr och ritningar över Seglarbyn, en penna, en karta över Gustavsberg samt ett familjespel, grävdes ner på byggtomten” rapporterar bland andra Byggnyheter.se.

Mer info om Seglarbyn finns här och hos Besqab.

2016-08-31

Sanna Hederus på omslaget till Tidningen Cementa

I det senaste numret av Tidningen Cementa finns en stor profilintervju med Kods chefsarkitekt Sanna Hederus. I intervjun berättar hon om sin väg till arkitektyrket, starten av Kod Arkitekter och hennes engagemang för hållbar- och resilient stadsutveckling.

”Jag känner ett starkt engagemang nu när vi ska bygga så mycket. Hållbarhetsfrågorna bara måste ligga högt på agendan. Det handlar om anpassning till ett nytt klimat, en socialt hållbar miljö som främjar mångfald och ger bostadsmiljöer där vi trivs och kan vara stolta över. Hela branschen har ett stort ansvar att bygga inte bara bostäder utan också bra och hållbara livsmiljöer. Det är viktigt att vi gör rätt från början” säger Sanna bland annat i intervjun.

Hela intervjun finns att läsa på Tidningen Cementas hemsida.

2016-08-25

Kod i panelsamtal om framtidens boende

Kods chefsarkitekter Åsa Kallstenius och Sanna Hederus kommer båda att medverka i ett panelsamtal under ”Uppsala växer i Rosendal” en mötesplats för bransch och allmänhet om framtidens Uppsala och Rosendal. Mötesplatsen arrangeras av Uppsala kommun och äger rum under två dagar med start i morgon, fredag.

Sanna och Åsa medverkar under fredagen, som är branschens dag, under rubriken ”Vi bygger inte bara bostäder – vi bygger samhälle”. Samtalet kommer kretsa kring framtidens boende och socialt hållbart byggande i praktiken. Förutom Sanna och Åsa medverkar även Cecilia Holmström, strategisk rådgivare och arkitekt på Tengbom samt Ulla-Britt Wickström, avdelningschef Plan och bygg på Uppsala kommun.

Mer info och program finns här.

2016-07-07

Hållbarhet på Kods agenda i Almedalen

Hållbarhet står i fokus under Kod Arkitekters tredje dag i Almedalen. Under rubriken ”Lås upp hindren för ett hållbart samhälle” medverkade Kods chefsarkitekt Åsa Kallstenius i ett panelsamtal arrangerat av Samhällsbyggarna.

Seminariet tog ett tvärvetenskapligt grepp på hållbarhetsfrågan, och sammanförde perspektiv inom rymdforskning och innovation med perspektiv inom hållbar stadsbyggnad. Bland de medverkande fanns ett flertal experter, förutom Åsa Kallstenius medverkade Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter, Christer Fuglesang, adj prof KTH och ESA Astronaut, Ulrika K Jansson, planeringschef Örebro kommun, Per Ankersjö, konsult på A beautiful soup, Johan Kuylenstierna, Vd SEI och Cecilia Hertz, Vd och grundare av Umbilical Design. Moderator var Lovisa Källmark, assisterande programchef på tankesmedjan Fores klimat och miljöprogram.

Utmaningar, hinder och lösningar

Sammansättningen av paneldeltagare banade vägen för en intressant diskussion som berörde flera aspekter av hållbarhetsfrågan. Bland annat diskuterades de utmaningar samhället står inför i form av ökad resurseffektivitet och klimatförändringar, vilka förutsättningar som finns för att använda rymdteknologier för hållbart byggande och vad som krävs för att komma förbi de hinder som idag existerar för en hållbar utveckling i byggprojekt.

Ett av problemen som Kods chefsarkitekt Åsa Kallstenius lyfte fram, handlar om att hållbarhetssatsningar lönar sig för dåligt i byggprojekt idag, men att rätt vägledning och incitament kan vara vägen framåt.

– Jag tror att vi behöver, tråkigt nog, en hel del regler som driver på. När vi inte befinner oss i ett akut krisläge tror jag att vi behöver en form av vägledning, en checklista som leder oss långsamt vidare åt rätt håll, sa Åsa Kallstenius bland annat under samtalet.

Fortsatt hållbarhetsfokus

Kods chefsarkitekter Sanna Hederus och Åsa Kallstenius fortsätter att bevaka seminarier i Almedalen med fokus på hållbarhet och byggande under dagen. Åsa Kallstenius om förmiddagens panelmedverkan:

– Det var ett engagerande samtal, det är av stor vikt med en utveckling på hållbarhetsområdet som kan leda till konkreta resultat. På en rymdstation är resurserna ändliga, där är ett hållbarhetstänk ett måste. Samma sak gäller för jorden. Insikten och kunskapen finns även här, men vi måste agera i tid.

Se Samhällsbyggarnas seminarium i efterhand här.

2016-07-06

Hallå där, Åsa Kallstenius!

Kod Arkitekters chefsarkitekter befinner sig i Visby för årets upplaga av Almedalsveckan. Här berättar Åsa Kallstenius om dagens aktiviteter.

Varför är Kod i Almedalen?

–  Kod är i Almedalen för att bevaka samhällsutvecklingen och ta del av det aktuella politiska samtalet, framförallt på grund av vårt stora engagemang i bostadspolitiska frågor och för en hållbar stadsutveckling.

Du har medverkat i ett seminarium i dag, vad handlade det om?

– Det ägde rum i Almedalsparken och handlade om tillitsskapande i relation till bostadsutveckling, en stor del kom att handla om villa- och trädgårdsstaden. Vi slog ett slag för hur man kan utveckla fler bostäder i befintliga villaområden, vilket är kärnan Kods rapport 500k – så kan civila aktörer skapa fler hem i villastaden. Caroline Szyber var moderator och Maria Pleiborn och Jerker Söderlind medverkade också i panelen.

Vad ska du göra nu?

–  Nu ska jag gå och lyssna på fler intressanta bostadsseminarier, sen har vi några möten inbokade och i kväll håller vi i en workshop om delning och civilas engagemang i utveckling av samhället. Arrangör är ModigMinoz och EIT Digital. Kvällen avslutar jag med mingel hos Fastighetsägarna.

Vad är dina förväntningar på resten av vistelsen i Almedalen?

–  Det är många givande och intressanta bostadsdiskussioner här i år, men jag skulle vilja se ytterligare ett lyft i samtalen. Fler konkreta förslag, mer action och mer hjärta och smärta. Det hoppas jag på.

 

UPPDATERING: Bilder från kvällens 500k-workshop:

Almedela ws 2

Sanna Hederus och Åsa Kallstenius berättar om konceptet 500k

 

 

Almedela ws

Ett förslag från några av workshopens deltagare om hur ett villaområde kan utvecklas

Läs mer om AlmeDela, som var arrangörer av workshopen, här.

2016-06-30

Kod deltar i parallellt uppdrag om Telestaden

Kod Arkitekter fortsätter sitt arbete för en resilient stadsutveckling i Stockholmsområdet. Kontoret medverkar just nu i det parallella uppdraget om Telestaden i Farsta, på uppdrag av Rikshem och Ikano Bostad. 

Inom det område i Farsta där Telia längre haft kontor utvecklar Rikshem och Ikano Bostad, som de meddelat tidigare, området Telestaden. Kod Arkitekter är ett av de utvalda kontoren som deltar i det parallella uppdraget, där en av de centrala utmaningarna handlar om hur ny bebyggelse kan integreras i området i relation till befintliga blå- och grönklassade byggnader.

– Det här är ett mycket intressant uppdrag rörande ett område av stor betydelse för utvecklingen av Farsta. Utgångspunkten i vårt förslag handlar om hur vi utvecklar ABC-staden till framtidens resilienta stad, säger Sanna Hederus, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

Rikshems och Ikano Bostads vision är att på egen mark utveckla 3000 nya bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter, och bygga en levande och hållbar stadsdel. Förutom Kod Arkitekter deltar ytterligare två team i det parallella uppdraget.

Mer information:
www.telestaden.se

Bilden visar en av byggnaderna som Telia lämnar i Farsta, och som belönades med Kasper Salin-priset 1969. Foto: Kod Arkitekter.

Ta del av fler nyheter och pressmeddelanden i Kods nyhetsrum.

2016-06-22

Elastiska Hem – Kods nya utvecklingsprojekt!

Tänk dig ett bostadshus som anpassar sig efter ditt liv – istället för tvärtom. Där du slipper flytta trots att du behöver en annan bostadsstorlek och andra funktioner. Med det nya utvecklingsprojektet Elastiska Hem vill Kod Arkitekter undersöka hur ett elastiskt tankesätt kan förbättra vår boendemiljö och motverka segregation. Är tiden mogen för ett nytt sätt att bo?

En ny upplåtelseform där hyran kan bli billigare om du delar med dig av något – t.ex. ett rum, en yta, ett verktyg eller en tjänst. Ett flerbostadshus där du kan hyra fler eller färre rum, ytor och funktioner efter tid och behov. En digital ”parallellvärld” som förenklar kommunikation, delande och administration – det är några exempel på idéerna i Elastiska Hem, ett nytt utvecklingsprojekt som Kod Arkitekter driver på eget initiativ.

– Vi vill undersöka om en mer elastisk boendeform kan bemöta stora sociala samhällsutmaningar på ett bättre sätt än i dag. Ett normkritiskt förhållningssätt som ser bortom rådande bostadsindelning i form av 1 rok, 2 rok osv. Som arkitekter har vi ett ansvar att göra vad vi kan för att bidra till en socialt hållbar samhällsutveckling, säger Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

Läs hela pressmeddelandet på Mynewsdesk

Gå till Elastiska Hems projektsida

2016-06-21

Följ Kod under Almedalsveckan!

Kods chefsarkitekter Åsa Kallstenius och Sanna Hederus är på plats i Almedalen under årets politikervecka. Under fyra dagar kommer de träffa branschkollegor och politiker för att diskutera bostadspolitik och hållbar stadsutveckling.

Kod medverkar i tre seminarier och en workshop under veckan:

 

Onsdag 6/7


Att bygga tillit

”Hur ser ett bostadsområde ut som främjar tillit mellan människor? Vilka värderingar ska prägla bostadsbyggande och stadsplanering?”

Arrangör: Kristdemokraterna
Plats: Tältet, kl. 11:00 – 12:00
Läs hela beskrivningen här

 

Demokratisk revolution? Hållbara städer m digitala kollaborativa lösningar

”Möt forskare, entreprenörer och experter på kollaborativa lösningar, digitala verktyg, Internet of things och kollaborativ arkitektur i korta presentationer, prova på olika lösningar och bidra med egna förslag och idéer till hållbara städer och landsbygd. Vi avrundar med plats för fortsatt dialog och prototyping.”

Arrangör: ModigMinoz och EIT Digital
Plats: Fenomenalen – Science Centre – Skeppsbron 4, kl. 18:00-20:30
Läs hela beskrivningen här

 

Torsdag 7/7


Lås upp hindren för ett hållbart samhälle

”Under 45 minuter kommer vi samtala med personer som berättar om aspekter som kan få oss att tänka nytt, se nytt och sätta ihop deras perspektiv med förutfattade uppfattningar om vilka hinder som finns för att samverkan och utveckling ska ske mer effektivt. Bäst resultat blir det oftast vid tvärvetenskapliga samarbeten där alla parter lyssnar och lär av varandra och tillsammans skapar innovation och nya tankesätt, men varför händer det så långsamt?”

Arrangör: Samhällsbyggarna
Plats: Gotlands museum, Strandgatan 14, kl. 11.00
Läs hela beskrivningen här

 


Fredag 8/7


Hur löser arkitekterna bostadskrisen? Sju gånger sju kreativa minuter på scenen

”Bristen på bostäder, speciellt de som vanligt folk har råd med, är en STOR samhällsfråga idag. En av de yrkesgrupper som har mest insyn och som dessutom kan mest om planering, byggande och utformning är arkitekterna. Här ställer sig sju representanter för framgångsrika arkitektföretag på scenen och berättar om sina lösningar under sju koncentrerade minuter.”

Arrangör: Fastighetsnytt
Plats: Business Arena Almedalen, kl. 11:45
Läs hela beskrivningen här

 


Vissa seminarier går att se online, se respektive arrangörs webbplats för mer info.

Håll utkik på den här sidan och i Kods sociala medier – vi uppdaterar under veckans gång!

Följ Åsa och Sanna på Twitter
Kod Arkitekter finns på:
Twitter / Instagram / Facebook / LinkedIn

2016-06-13

Hedersomnämnande till 500k i hållbarhetstävling

Kods utvecklingsprojekt 500k har tilldelats ett hedersomnämnande i tävlingen Nödvändighetens Arkitektur,  en internationell triennal för hållbart samhällsbyggande.

Juryns motivering:

”För det som än så länge endast är en idé, men en väldigt intressant idé, om hur man kan lösa det besvärliga och viktiga problemet med gradvis förtätning av stora områden med enfamiljshus i utkanterna av svenska städer så att både ekologisk och social hållbarhet förstärks.”

Projektet visas just nu i samband med utställningen TRÄ 2016 på Virserums Konsthall. Mer info om tävlingen och de vinnande bidragen finns här.

2016-06-09

Medierapportering om Solar Plexus

Flera medier rapporterar idag om Solar Plexus – Kods förslag till hållbara bostadskvarter i Kista. Här är ett urval av artiklarna. Förslaget är en del av ett parallellt uppdrag arrangerat av Klövern och Stockholms stad och är just nu under bedömning. 

Så kan nya Kista se ut
Mitti Kista

Här är Kod Arkitekters förslag till nya bostadskvarter i Kista
Fastighetssverige

Socialt hållbart boende i Kista
Stockholms Byggnyheter

Bildextra: 4 arkitektfirmor ritar om Kista åt Klövern
Fastighetsvärlden

Förslaget klart för nytt kvarter i Kista
Branschaktuellt

 
Kista modellbilder collage
Modell, Solar Plexus

Översikt_4_kod
Flygvy

 

2016-06-08

Se Kods förslag till nya bostadskvarter i Kista

Solar Plexus är Kod Arkitekters förslag till socialt hållbara bostadskvarter i Kista.

– Vår ambition har varit att införa en ny kvarterstyp för stadsdelen, där bostäder, grönområden och mötesplatser tillför gröna och sociala värden, säger Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

Kod Arkitekter fick tidigare i vår uppdraget att ta fram ett förslag på utformning av tre kvarter i Kista, som del i ett parallellt uppdrag arrangerat av Klövern och Stockholm stad. De andra kontoren som också medverkar i det parallella uppdraget är BAU, Stockholm, Dreem Arkitekter, Göteborg och ÅWL Arkitekter, Stockholm.

Solen är projektets kärna; byggnaderna har en friare form jämfört med traditionella kvartersblock, anpassad för att skapa bästa möjliga solförhållanden på kvarterens torg, gårdsytor och grönområden. Allt för att stärka området med nya värden i form av sociala, levande mötesplatser.

– Solenergi, grönska och sociala mötesplatser är ledorden i det här projektet. Vi vill ge stadsdelen nya värden i form av smarta bostadskvarter, som knyter an till Kistas starka profil inom teknisk utveckling, säger Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

Förslaget är en del av ett parallellt uppdrag arrangerat av Klövern och Stockholms stad och är just nu under bedömning.

Läs hela pressmeddelandet och se fler bilder på Mynewsdesk

2016-06-03

500k i hållbarhetstävling på Virserums Konsthall

Kod Arkitekters utvecklingsprojekt 500k medverkar i tävlingen Nödvändighetens Arkitektur, som visas just nu i samband med utställningen TRÄ 2016 på Virserums Konsthall. Nödvändighetens Arkitektur är en internationell triennal för hållbart samhällsbyggande, och en internationell jury står för urvalet av utställningsbidrag och vinnare.

Hållbarhet, ansvarsfullhet och rättvisa och några av de bärande pelarna i Nödvändighetens Arkitektur. Läs hela manifestet här.

Vinnarna i tävlingen offentliggörs på Smålands trädagar 29-30 juni. Utställningen TRÄ 2016 där Nödvändighetens Arkitektur ingår öppnade i maj och pågår hela hösten. Mer info finns här.

2016-05-30

Rosteriet i Tidskriften Betong

Missa inte juni-numret av av Tidskriften Betong, där hela fyra uppslag är tillägnade Kod Arkitekters bostadsprojekt Rosteriet. Vi berättar om projektet och djupdyker i tre betongdetaljer.

”Med de nya bostadskvarteret Rosteriet i Liljeholmen vill Kod Arkitekter utforska betongelementets möjligheter och samtidigt skapa ett platsanpassat kvarter med långsiktiga sociala värden. Här berättar de närmare om tre detaljer i projektet: betongmatrisen, fönsterpartierna och betongens yta.”

Till Tidskriften Betong
Läs mer om Rosteriet

2016-05-25

Kråkbyn och Skogsbyn – landskapsanpassade bostäder för framtidens Gustavsberg

Kod Arkitekter har tillsammans med Landskapslaget tagit fram ett förslag till nya bostäder för Kråkberget i Gustavsberg. I morgon visas förslaget under en vernissage i Runda huset i Gustavsberg.

 

Förslaget är en del av ett parallellt uppdrag för Värmdö kommun gällande utvecklingen av Gustavsberg. Bebyggelsen är indelad i två områden: Kråkbyn och Skogsbyn.

– Det här är byggnader i ett väldigt natur- och centrumnära läge, specialanpassade för att ta så stor hänsyn till omgivningarna som möjligt, säger Sanna Hederus, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

Bygg rätt och tätt!

Där Kråkberget möter Skärgårdsvägen ligger Kråkbyn, uppe på berget ligger Skogsbyn som klättrar upp längs en skogsväg som följer befintlig topografi. Ett ledord i processen har varit ”Bygg rätt och tätt!”, vilket innebär att anpassa bebyggelsen efter naturen och bygga tätt och med minsta möjliga sprängning. Några av förslagets centrala aspekter går ut på att återskapa topografi för att ”läka” skadade delar av området och koppla ihop områden som tidigare varit åtskilda. En bärande idé bakom utformningen av Kråkbyn har varit att stärka Skärgårdsvägen genom en strategi där bebyggelse och natur växelvis möter gatan och skapar en unik skärgårdsstadskaraktär. Husen i Kråkbyn ger också förutsättningar för ett aktivt stadsliv genom bottenvåningar som är möjliga att använda som lokaler.

– Skogsbyn och Kråkbyn förhåller sig varsamt till naturen samtidigt som de skapar nya integrerade ekosystemtjänster både på byggnader och i närmiljön, säger Magnus Schön, landskapsarkitekt på Kod Arkitekter.

Utställning och medborgardialog

I ett tidigare skede i uppdraget har även ett gestaltningsförslag för centrala Gustavsberg presenterats, förslaget gällande Kråkberget är ett resultat av en fördjupning i ett särskilt delområde. De övriga arkitektkontoren som valts ut för det parallella uppdraget är White arkitekter, Mandaworks/Adept och CF Møller Architects.

I morgon, torsdag 26 maj visas samtliga förslag i en utställning i Runda huset i Gustavsberg. Lördagen 4 juni anordnas en medborgardialog i kommunhuset där Kod Arkitekter medverkar, mer information finns här.

Fakta:

 

Team

I det övergripande gestaltningsförslaget för centrala Gustavsberg ingick Kod Arkitekter i ett team tillsammans med Landskapslaget, Trafikutredningsbyrån, Sustopia, Evidens, Structor och Nyréns Kulturmiljö.

Uppdrag

Gestaltningsförslag, parallellt uppdrag

Plats

Gustavsberg, Värmdö kommun

Medverkande från Kod Arkitekter

Sanna Hederus, Magnus Schön, Lina Nilsson, Karl Svanteson

Beställare

Värmdö kommun

Fler pressmeddelanden och nyheter på Mynewsdesk

2016-05-23

Nya bilder på Fleming 7

Här är nya bilder från Kod Arkitekters gestaltning av bottenvåningen i kontorshuset Fleming 7 på Kungsholmen i Stockholm. Ett entréplan som tidigare var slutet har öppnat upp sig mot gatan och fått nytt liv. 

I uppdraget från Mengus ingick att ta fram detaljplan med förslag på en takpåbyggnad i två våningar samt en uppdaterad bottenvåning. Förändringen av entréplanet färdigställdes runt årsskiftet och arbetet med påbyggnaden fortgår efter att en ny detaljplan har antagits.

– Ambitionen i projektet har varit att göra Fleminggatan till en förlängning av Kungsgatan, att skapa en öppen bottenvåning med publik karaktär som ger nytt liv till både byggnaden och stadsrummet, säger Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

Genom förändringen av bottenvåningen har entrén fått en starkare karaktär, med ett skärmtak som ger nytt liv till gaturummet. Lobbyn bildar en välkomnande mötesplats för hela huset där besökare och hyresgäster får ett personligt bemötande i den centrala receptionen. Ett anslutande café, nu under byggnation, kommer att bidra till att öppna upp mot gatan och skapa liv i kvarteret.

– Nu har vi fullt fokus på takpåbyggnaden och hur den ska tala samma välkomnande språk mot stadsrummet som entréplanet. Tillsammans ger de huset en början och ett avslut som håller ihop de befintliga kontorsplanen, säger Lukas Narvaja, arkitekt på Kod Arkitekter.

Foto: Måns Berg.

Se alla bilder på projektsidan för Fleming 7
Till Kod Arkitekters nyhetsrum på Mynewsdesk

2016-05-18

Välkommen till Kod, Johan Hällgård!

Kod Arkitekter förstärker sitt team med byggnadsingenjören Johan Hällgård. Med rekryteringen växer också kontorets BIM-grupp.

Johan är utbildad byggnadsingenjör med inriktning mot arkitektur vid KTH, och kommer senast från Viz arkitektkontor. Utmärkande för Johan är ett stort engagemang för nya, innovativa lösningar på byggbranschens kommunikationsutmaningar. Med sin profil inom BIM är han intresserad av hur man med ny teknik kan utveckla nya digitala arbetssätt och funktioner, med syfte att underlätta arbetsprocesser, kunskapsutbyte och kommunikation i stora projekt.

Drivkraften bakom Johans engagemang bottnar i människan – ett intresse för hur de tekniska hjälpmedlen kan underlätta, stärka och utveckla mänskligt samarbete. Målet är att utveckla framtidens arbetsmetoder, öka kunskapsutbytet i projektens tidiga skeden och på så sätt skräddarsy miljöer utifrån mänskliga behov.

Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod tillsammans med Sanna Hederus, såg Johans talang när hon undervisade på KTH.

– Vi är mycket glada över att ha rekryterat en så skarp byggnadsingenjör som Johan, nu stärker vi kontorets projekteringsgrupp ytterligare, säger Åsa Kallstenius och Sanna Hederus.

Till pressmeddelandet på Mynewsdesk.

2016-05-12

Fullsatt på Kods temakväll om resilient stadsbyggnad

Kods stora sal var fullsatt under gårdagens ”Kod håller låda” – som kontorets återkommande temakvällar kallas. Den här gången var temat resilient stadsbyggnad, ett ämne som alltså lockade en stor publik. Kvällen till ära hade Kod Arkitekter bjudit in två experter, för att diskutera resiliensbegreppet ur olika perspektiv.

Efter att Kods chefsarkitekt Sanna Hederus hälsat välkomna gick ordet till kvällens moderator, Magnus Schön, som är landskapsarkitekt på Kod. Han inledde med att ge en bakgrund till begreppet, som kan beskrivas som kapaciteten i ett system att kunna anpassa sig vid en förändring och fortsätta utvecklas. Ett resilient system kan stå emot chocker och störningar, eller till och med använda en störning som katalysator för förnyelse och innovation. Men varför räcker det inte med att prata om hållbar utveckling? När omvärlden är i konstant förändring kan hållbarhetsbegreppet behöva breddas och utvecklas för att kunna möta de förändringar vi står inför. Klimatförändringar och migrationsströmmar är några exempel på detta, förklarade Magnus, som också gick igenom sju principer som bygger resiliens i social-ekologiska system.

Med Magnus inledande diskussion om resiliensbegreppet som fond övergick sedan kvällens fokus till hur detta kan kopplas till stadsbyggnad. En av de inbjudna gästerna för kvällen, Anders Mårsén, landskapsarkitekt på Landskapslaget, berättade om hur man integrerar ekosystemtjänster i stadsbyggnadsprojekt och planprocesser, och gav inblick i flera exempel där detta har gjorts på kommunal nivå. En av utmaningarna, menade Anders, är att nå fram till politiker och tjänstemän på kommunerna, att göra de olika aspekterna av resiliens och dess faktiska konsekvenser för staden tydliga och begripliga.

Den andra inbjudna talaren för kvällen var My S. Almqvist, folkhälsovetare med uppdrag för Stockholm Resilience Centre, som bidrog med intressanta perspektiv på resilient stadsbyggnad kopplat till hälsa. Hon berättade hur de stora utmaningar samhället står inför kommer att påverka oss hälsomässigt, och hur fysiska miljöer påverkar vår hälsa på en mängd olika sätt, fysiologiskt, socialt, biologiskt och beteendemässigt. Hon gick sen vidare till att berätta om hälsoeffekterna av grönstrukturer och hur en ökad förståelse för detta kan vara ett viktigt verktyg för en resilient samhällsutveckling.

Efter att de inbjudna gästerna hade talat lämnades ordet fritt för publiken, som var engagerad och ställde frågor. Det blev en intressant diskussion om flera aspekter, bland annat om behovet av att budgetera för att klara resiliens och utmaningar kopplat till detta; att man kan se vinster och fördelar men har svårt att avsätta pengar för resilienta åtgärder. Det öppnade i sin tur upp för frågan om det ska behövas en krissituation för att reella åtgärder ska fattas, vilket det finns exempel på i andra europeiska länder.

Kod tackar för en mycket intressant och givande kväll! Nu tar ”Kod håller låda” sommaruppehåll men är tillbaka igen i höst. Håll utkik i våra kanaler för mer information.

Kod Arkitekter finns på:
Twitter / Instagram / Facebook / LinkedIn

2016-04-26

Kods chefsarkitekter i Almedalen

Hur skapar vi 700 000 nya bostäder till 2025? Hur säkrar vi samtidigt en hållbar utveckling – socialt, ekologiskt och ekonomiskt? Kods chefsarkitekter Sanna Hederus och Åsa Kallstenius finns på plats för att diskutera arkitektur, bostadspolitik och hållbar stadsutveckling under årets politikervecka i Almedalen.

Söker ni deltagare till ett seminarium eller panelsamtal? Skicka ett mejl till: johannes(a)kodarkitekter.se

Följ Åsa och Sanna på Twitter!

2016-04-22

The Bronze på omslaget till Aktuella Byggen

The Bronze pryder omslaget till senaste numret av Aktuella Byggen. Rubriken lyder: ”The Bronze – skimrande fasad ger unik karaktär!”. 

Flerbostadshuset The Bronze har en bronsskimrande fasad i rostfri plåt och består av 125 i huvudsak mindre lägenheter.

”En utmaning i projektet var att göra en tät bebyggelse öppen och attraktiv, urban med också naturnära. Vi har medvetet delat upp huskropparna i flera byggnader för att släppa in sol och samtidigt erbjuda utblickar mot bergen och träden”, säger Åsa Kallstenius i artikeln.

Läs mer om The Bronze här
Läs mer om Aktuella Byggen här

2016-04-21

Åsa Kallstenius i P1 Kultur

Hör Kods chefsarkitekt Åsa Kallstenius berätta om 500k i P1 Kultur. Om bostadsbristen och möjligheterna att skapa fler hem i landets villastäder. Reportage av Katarina Wikars, med avstamp i ArkDes utställning ”Bo. Nu. Då”.

”Det här är ett förslag som gör att vi kan använda den befintliga marken istället för att bygga ny bebyggelse långt ut på åkermark, eller förflytta stadens periferi allt längre och längre ut”, säger Åsa Kallstenius bland annat inslaget.

Hör reportaget här.

2016-04-19

”Kod håller låda” om resilient stadsbyggnad

Välkommen till nästa Kod håller låda – en temakväll om resilient stadsbyggnad hos Kod Arkitekter!

Begreppet resiliens har på kort tid blivit något av ett modeord, en ny konkurrent till det sedan länge etablerade begreppet hållbarhet. Resiliens kan beskrivas som kapaciteten i ett system att kunna anpassa sig vid en förändring och fortsätta utvecklas. Ett resilient system kan stå emot chocker och störningar, eller till och med använda en störning som katalysator för förnyelse och innovation.

Vad betyder det ur ett stadsbyggnadsperspektiv? Hur fungerar en resilient stadsbyggnad i praktiken, varför behövs den och vilka olika delar består den av? Tillsammans med två inbjudna experter reder Kod Arkitekter ut begreppen och bjuder in till ett samtal om resilient stadsbyggnad.

Datum: Onsdag 11 maj
Tid: Kl. 17:00-19:00 + efterföljande bar
Plats: Hos Kod Arkitekter, Riddargatan 30
OSA: andrea(a)kodarkitekter.se

 

Medverkande:

 

Magnus Schön, Landskapsarkitekt, Kod Arkitekter

Magnus Schön är landskapsansvarig på Kod Arkitekter och har lång erfarenhet av att integrera ett landskapligt tänkande i täta urbana situationer. Han har föreläst om landskap och urbanitet på Arkitekturskolan på KTH och på UBC i Vancouver, och arbetar just nu med att utveckla och implementera metoder för resiliens i aktuella stadsutvecklingsprojekt.

My S. Almqvist, Folkhälsovetare

My S. Almqvist har en bakgrund inom folkhälsa med en medicinsk master i Global hälsa från Karolinska Institutet samt en master i Globalisering, miljö och social förändring från Stockholms universitet. Hennes huvudområde är miljöhälsa, mer specifikt inom klimatförändring, ekosystemtjänster och anpassning. De senaste åren har hon jobbat på Stockholm Resilience Centre med flertalet forskningsprojekt, bland annat med fokus på resiliens och anpassning för indirekta hälsoeffekter.

Anders Mårsén, Landskapsarkitekt, Landskapslaget

Anders är intresserad av hur det i stadsutvecklingen går att kombinera naturens processer med människans urbana idéer. ”Den täta gröna staden” som nu står på agendan, behöver få ett innehåll med verksamma mått, samband och funktioner för att skapa olika ekosystemtjänster. Landskapsrummen behöver samtidigt gestaltas till intressanta livsmiljöer med inkluderande sociala kvalitéer. Hur skall allt det gå till? Anders arbetar på Landskapslaget och är t.ex. engagerad i forskningsprojektet ”Green Surge” om urban grön infrastruktur.

Gå till eventet på Facebook

2016-04-15

2016-04-12

”Tänk längre än 50 år i livslängd för byggnader”

Höjdarna i betongbranschen fanns samlade när Svensk Betongs årsmöte gick av stapeln under Nordbygg i förra veckan. Sanna Hederus, chefsarkitekt och delägare på Kod var inbjuden för att diskutera kvalitet, bostadspolitik och social hållbarhet i ett panelsamtal tillsammans med Joakim Lyth, kontorschef på Wingårdhs Arkitekter i Malmö och Ulf Nyqvist, VD på Botkyrkabyggen.

Rubriken för panelsamtalet var ”Finns det en risk att regeringens satsning på bostadsbyggande går ut över kvalitet?” och tog avstamp i en undersökning om kvalitet och social hållbarhet i relation till regeringens bostadssatsningar. Sju av tio av de tillfrågade trodde inte att en ökad förekomst av typhus kommer att ge en bättre bostadsmarknad.

Under samtalet dryftades flera olika och intressanta perspektiv inom bostadspolitik och byggande, från detaljfrågor om fördelen med olika material till stora frågor som behovet av att bygga snabbt i relation till behovet att bygga med hög kvalitet.

”Det är klart att vi behöver bygga snabbt, och jag ser inga problem med prefabricerade element till exempel. Men vi behöver samtidigt ta hänsyn till omgivningarna och de boende, skapa miljöer där man känner sig trygg och bostäder som är till för att leva i (…) Jag tycker absolut man ska tänka längre än en livslängd på 50 år” sa Sanna Hederus bland annat under samtalet.

Sammanfattande intryck från dagen

”Det var spännande samtal, och jag tycker det fanns en enighet om vikten av kvalitet i byggandet vilket är glädjande. Det är roligt att se att Svensk Betong tar initiativ till diskussioner kring bostadsfrågan. Det behövs ett brett engagemang i de här frågorna, där fler aktörer tar initiativ till att diskutera vilken typ av hus och livsmiljöer som samhället behöver.”

Ta del av Kod Arkitekters livebevakning från panelsamtalet på Twitter.
Intervjuer från tillfället finns på Tidskriften Betongs hemsida.

2016-04-06

2016-04-04

”Bra arkitektur är platsspecifik och unik”

Det var fullsatt i den stora konferenssalen på nyligen invigda Scandic Continental när Fastighetsvärlden arrangerade ett heldagsseminarium om Stockholms framtida tillväxt, under vinjetten Stockholmsmarknaden 2016. En rad tunga aktörer var inbjudna för att diskutera framtiden för fastighetsmarknaden i regionen, bland andra Anna Breman, Chefsekonom Swedbank och Ingela Lindh bitr. Stadsdirektör Stockholms stad.

Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod, medverkade i panelsamtalet ”Stockholms arkitektur: Bäst i Skandinavien eller fegast i världsklass”, tillsammans med Daan Cedergren, Chef region Stockholm Sweco Architects, Emma Jonsteg, VD Utopia Arkitekter och Henrik Nerlund, kanslichef på Skönhetsrådet. Det blev ett intressant samtal med både ris och ros till branschen och den rådande utvecklingen i Stockholm.

”Arkitektur är bra när den är platsspecifik och unik. Vi behöver prata om vad vi kan ge tillbaka till platsen, staden och planeten”, sa Åsa Kallstenius bland annat under diskussionen.

Sammanfattande intryck från dagen

”Det är intressant att fler fastighetsägare agerar som stadsutvecklare och intresserar sig för att skapa andningshål i staden. Några pratade om vikten av ett större socialt ansvarstagande och att tänka lite längre än kortsiktig vinstoptimering, det kändes lovande. Jag hoppas att fler börjar agera för att skapa långsiktiga värden för alla människor som ska bruka staden, vi måste bygga för fler grupper än de kapitalstarka och i större utsträckning premiera mångfald i stadsbyggandet” säger Åsa Kallstenius.

Läs ett sammandrag av panelsamtalet på Fastighetsvärlden.
Ta del av Kod Arkitekters livebevakning från seminariet på Twitter.

2016-03-31

Panelsamtal med Åsa Kallstenius och Sanna Hederus

Kods ägare Åsa Kallstenius och Sanna Hederus deltar i två olika panelsamtal i nästa vecka och diskuterar bostadspolitik, kvalitet, stadsutveckling och social hållbarhet.

Så ska Stockholm klara framtidens tillväxt

Måndag 4 april, kl. 11:10. Åsa Kallstenius deltar under programpunkten ”Stockholms arkitektur: Bäst i Skandinavien – eller fegast i världsklass?”.

Från programbeskrivningen: ”Huvudstaden växer snabbast i Europa och de närmaste åren väntar fortsatt utbyggnad. Men ofta blir det debatt och överklaganden kring de mest spektakulära projekten vilket leder till lägre höjder, förändrad design och förseningar. Var och hur ska staden egentligen växa framöver – och hur offensiv får arkitekturen vara? Bygger vi spännande idag – eller är vi onödigt mesiga?”

Läs mer på Fastighetsvärlden.

Svensk Betongs Årsmöte under Nordbygg 2016

Torsdag, 7 april, kl. 14.30. Sanna Hederus deltar under programpunkten ”Finns det en risk att regeringens satsning på bostadsbyggande går ut över kvalitet?”

Från programbeskrivningen:Åtta av tio arkitekter i en nyligen genomförd undersökning beställd av Cembrit anser att det finns en stor eller ganska stor risk att regeringen främjar nya bostäder på bekostnad av kvalitet och social hållbarhet. Nästan lika många, sju av tio, tror inte att en ökad förekomst av typhus kommer att ge en bättre bostadsmarknad. Finns det en risk att kvantitet ersätter kvalitet?”

Läs mer på Svensk Betong.

Har du inte möjlighet att vara på plats? Följ Kod Arkitekter i sociala medier:

Facebook / Twitter / Instagram / LinkedIn

2016-03-16

Läs Kods debattartikel i Byggvärlden!

Missa inte Åsa Kallstenius och Karin Kjellsons debattartikel i senaste Byggvärlden – om hur fler hem kan skapas i landets villastäder genom 500k. Om bostadskrisen och om vikten av att möta flera samhällsutmaningar samtidigt.

”Det är dags att vi bättre förvaltar potentialen i landets villastäder. Som komplement till dagens byggande föreslår vi en dela-hem-rörelse baserad på samverkan mellan kommuner och civilsamhälle. Kommunen möjliggör ett byggande som civilsamhället genomför och finansierar. Det totala byggandet kan då öka – och det avsevärt.”

Läs artikeln här!

2016-03-15

Kod håller 500k-workshop i Huddinge

Kod är på plats i Huddinge! Dagen ägnas åt en workshop om hur det kan bli enklare för privatpersoner att dela sina fastigheter och skapa fler hem. I övningen får deltagarna agera småhusägare som vill göra en förändring av sin fastighet för att skapa ytterligare bostäder på tomten. Övningen är uppdelad i två steg – i det första steget får deltagarna förhålla sig till dagens regelverk och i steg två hur det skulle gå till om 500k-modellen var verklighet.

– Det är jätteintressant att delta från kommunens sida, 500k-rapporten väckte mitt intresse och det är superroligt att se hur det skulle kunna se ut i praktiken. Projektet ger stora möjligheter att kliva ut och se nya lösningar, säger Christina Gortcheva, planchef i Huddinge kommun.

Som vi berättat tidigare fortsätter 500k att utvecklas under 2016, med stöd från Vinnova och forskningsstiftelsen ARQ. Dagens workshop hålls inom ramen för ”500k – nytt liv i villastaden” ett av åtta projekt som fick finansiering av Vinnova i steg 1 hösten 2015. Projektet har fokus på praktiskt genomförande av 500k-modellen, hur privatpersoners byggande i villaområden kan förenas med kommuners stadsutveckling och skapa en win-win-situation för båda parter. Detta samtidigt som en rad viktiga hållbarhetsmål säkras.

Om 1 procent av småhusägarna i kommunen bygger ytterligare en bostad årligen skulle Huddinges totala bostadsbyggande öka med 70 procent.

I workshopen medverkar representanter från bland annat Fastighetsägarna, SPF Seniorerna, Jagvillhabostad.nu och Huddinge, Helsingborg och Norrtälje kommun.

Läs mer om 500k
Följ Kods rapportering på Twitter

 

2016-03-11

Kod utvecklar redskap för socialt hållbar stadsbyggnad i Stockholm

Kod Arkitekter går starkt framåt inom stadsbyggnad i Stockholmsområdet. Inledningen på 2016 har inneburit en rad nya uppdrag, bland annat i Gustavsberg, Kista, Rinkeby och Hemmesta. I samband med dessa projekt satsar Kod på att ta fram verktyg för socialt hållbar och resilient stadsbyggnad.

Hur bygger vi en stad som gör det enkelt för invånarna att hantera stora förändringar i samhället? Miljöer som skapar trygghet, tillit och bidrar till social samvaro? Det är centrala frågor inom flera av Kods nya uppdrag i Stockholmsområdet – och inom det som brukar kallas för social resiliens.

I Gustavsberg ingår Kod Arkitekter i ett av de fyra team som kommunen valt ut att ta fram förslag till utveckling av Gustavsbergs centrum. Uppdraget är i full gång och delredovisas i veckan. Även i Hemmesta utvecklar Kod de centrala delarna, där det bland annat efterfrågas en nya mötesplatser och en tydligare identitet för området.

– Hållbarhet rymmer många nivåer men det våra projekt alltid bottnar i, och det vi brinner för, är att ge förutsättningar för det sociala livet och att bygga vidare på det som redan finns. Det är ett hållbart förhållningssätt och väldigt spännande att utveckla metoder för, säger Sanna Hederus.

I Kista är Kod inbjudna i ett parallellt uppdrag åt Klövern Fastigheter, med syftet är att utveckla bostäder i området, som hittills i stor utsträckning präglats av kontor. Ytterligare ett spännande stadsbyggnadsuppdrag är det i centrala Rinkeby, där Kod utvecklar ett område som i dag rymmer vård och kontor till att också innehålla bostäder och vårdboende. Området gränsar till den nya bron som ska förbinda Ursvik och Rinkeby, en viktig länk för stadens framtida utveckling.

Collage: Kod Arkitekter.

2016-03-03

Paraden i Aktuella Byggen

Läs om Paraden i senaste numret av Aktuella Byggen!

”Kod Arkitekter som utformat kvarteret Paraden har medvetet jobbat för att berika stadslivet. Mot torget ligger öppna lokaler i bottenvåningen och runt om hela kvarteret löper balkonger och terrasser mot gatan. Kvarteret rymmer även en grönskande inre gårdsmiljö, en ‘lugn oas’ och en plats för de boende att mötas på.” går det att läsa i artikeln.

Läs artikeln här
Läs mer om Paraden här

Bild: Åke Sundvall Byggnads AB

2016-03-03

Stort uppslag om 500k i Byggindustrin

”Det här är en spännande tanke”, säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH, om Kod Arkitekters utvecklingsprojekt 500k, i en artikel i det senaste numret av Byggindustrin.Tidningen ägnar ett stort uppslag i den senaste pappersupplagan åt 500k, med utgångspunkt i Kods senaste rapport, framtagen med stöd från Boverket.

500k handlar om hur om hur man kan skapa fler hem i landets villaområden genom att öka möjligheterna för villaägare att dela sina hus, hem och trädgårdar med andra.

Läs de två artiklarna i Byggindustrin här och här.

2016-02-25

Kod tackar för en lyckad fest!

Stort tack till alla som kom igår och gjorde releasefesten av vår nya rapport till Boverket till en toppenkväll!

Andrea 500k presentation
Andrea Brandén inleder presentationen av projektet.

Vi är superglada över det stora intresse som 500k möter och det var fantastiskt roligt att få fira projektet och tacka alla inblandade! Initiativet 500k fortsätter utvecklas under 2016 med stöd från Vinnova samt forskningsstiftelsen ARQ.

Håll utkik här och på 500k.se!

2016-02-17

Fastighetsnytt skriver om 500k

Fastighetsnytt uppmärksammar Kods nya rapport ”500k – så kan civila aktörer skapa fler hem i villastaden”. Rapporten är framtagen med stöd från Boverket. Artikeln lyfter fram några av rapportens centrala slutsatser; hur en uppdatering av detaljplaner i småhusområden som möjliggör många små civila initiativ kan skapa fler hem i framtidens villastäder, och samtidigt bemöta flera viktiga samhällsutmaningar; klimatmål, bostadsmål och mål om social hållbarhet.

Läs artikeln här.

Uppdatering!
Även Stockholms Byggnyheter och Fastighetssverige skriver nu om rapporten.

2016-02-12

Läs Kods nya 500k-rapport!

Nu finns Kods nya rapport, framtagen med stöd från Boverket; ”500k – Så kan civila aktörer skapa fler hem i villastaden”, tillgänglig online!

500k står för 500 000 möjligheter. Om en procent av landets villaägare bygger ytterligare en bostad årligen, kan 500 000 nya hem skapas på 25 år.

Sedan 2013 har Kod Arkitekter undersökt hur civila aktörer kan skapa fler hem inom Sveriges befintliga småhusbestånd. Resultatet är tydligt: I växande städers villaområden finns en stor potential som i dag inte utnyttjas. Mer än hälften av landets befolkning bor i småhus. I majoriteten av Sveriges småhus bor idag en eller två personer och var tredje husägare anser att bostaden är för stor. Men i dag är möjligheterna begränsade för husägare som vill dela sina fastigheter med andra – gamla bestämmelser sätter stopp.

500k-modellen kan ändra på det. Genom att öka möjligheterna för husägare att anpassa och dela sina hem, hus och trädgårdar kan det skapas fler hem i framtidens villastäder. Med en uppdatering av detaljplaner i småhusområden som möjliggör många små civila initiativ kan utvecklingen av villastaden bemöta flera viktiga samhällsutmaningar samtidigt; klimatmål, bostadsmål och mål om social hållbarhet.

Vill du veta mer? Läs rapporten här!

2016-02-09

Välkommen på releasefest för 500k!

Kod Arkitekter har sedan 2013 undersökt potentialen för fler hem inom Sveriges befintliga småhusbestånd. Nu firar vi att vår nya rapport är klar och att arbetet fortsätter! Rapporten är framtagen med stöd från Boverket. 

Vi presenterar kort vårt arbete och tackar alla som har hjälpt till att fullfölja det.

Välkommen den 24 februari, kl. 17:00.
OSA: andrea(a)kodarkitekter.se
Till eventet på FB

2016-02-03

Kod deltar i utvecklingen av framtidens samhällsbyggnad

Det är med stort intresse som Kod följer händelseutvecklingen inom forskning och innovation för samhällsbyggnad. Just nu händer det mycket spännande på flera områden; förutsättningar, ramverk och mål utreds. Den senaste tiden har Kod bland annat medverkat i IQ Samhällsbyggnads seminarium om framtidens forskningspolitik och IVA:s utredning kring pilotprojektet ”Smart Urbant Boende – Frizoner för innovativt byggande”, en del av projektet ”Attraktionskraft för hållbar tillväxt”.

Den här typen av samverkan är en viktig del i Kods funktion att verka som en länk mellan forskning och praktik. Vi fortsätter att lyssna, delta och påverka!

På bilden: Pernilla Ivarsson från Kod Arkitekter på besök hos IVA.
Foto: Agnes Stenlund.

Läs mer om IQ Samhällsbyggnad
Läs mer om IVA

2016-01-25

Kod välkomnar Christina Turesson till kontoret!

Christina kommer senast från rollen som uppdragsansvarig på Sweco Architects. Hon har lång och gedigen erfarenhet av att driva bostadsprojekt, på meritlistan märks bland annat projekt som Stockholm Lighthouse och Saltjöqvarn i Nacka.

Gå till Christinas profil här!

2016-01-22

Kod tar fram förslag till utveckling av Gustavsberg

Kod Arkitekter, tillsammans med bland andra Landskapslaget och Trafikutredningsbyrån (TUB), är ett av fyra team som valts ut att ta fram förslag till utvecklingen av centrala Gustavsberg. Projektet startar nu på måndag och resultatet presenteras i maj i år.

Uppdraget är att ta fram förslag på utvecklingen av Gustavsbergs centrala områden, vilket bland annat innefattar bostäder, grönområden, parker och kontor. Förslagen kommer sen att användas av Värmdö kommun som underlag för kommande stadsutveckling och detaljplaner i Gustavsberg.

Totalt fyra anbud för parallella uppdrag har antagits av kommunen, de andra kontoren som valts ut är White arkitekter, Mandaworks/Adept och CF Møller Architects.

Vi på Kod är superglada över detta spännande uppdrag och ser fram emot att få utveckla tanken om ett hållbart, resilient och grönt Gustavsberg!

Läs Värmdö kommuns pressmeddelande
Läs mer om Landskapslaget
Läs mer om Trafikutredningsbyrån (TUB)

2016-01-20

Dezeen uppmärksammar Villa Eder-Hederus

Internationellt intresse för Villa Eder-Hederus! Det är arkitektur- och designmagasinet Dezeen som skriver om projektet, som är ett samarbete mellan Kod Arkitekter och General Architecture. Villa Eder-Hederus nominerades nyligen till Träpriset 2016. Dezeen har fått ett antal utmärkelser genom åren och hamnade på The Times lista över ”50 sajter du inte kan leva utan”, 2013.

Läs mer och se bildspel på Dezeens hemsida
Läs mer om General Architecture
Till Villa Eder-Hederus projektsida

2016-01-13

Dubbla anslag till Kods utvecklingsprojekt

Kod får anslag från ARQ till två helt nya utvecklingsprojekt, båda med anknytning till hållbar stadsutveckling och nya möjligheter i villastaden.
Sedan 2013 har Kod Arkitekter undersökt villastadens potential i initiativet 500k.    

– Nu kan vi ta fram fler lösningar som gynnar användare och samtidigt bemöter samhällsutmaningar, säger Karin Kjellson, ansvarig för 500k.

De två projekten, som tillsammans får 500 000 kr i stöd från ARQ, är:

 • ”Resilienta villastäder”
  Hur offentlig och privat sektor ska kunna samarbeta med husägare för att säkra klimatanpassning och vidareutveckla ekosystemtjänster i villastaden. Projektet ska drivas i samarbete med Albaeco och kommer att kartlägga dagens ansvar och regleringar samt föreslå nya verktyg för att vidareutveckla de gröna kvaliteterna i villastaden.
 • ”Från egnahemsrörelse till dela-hem-rörelse”
  En undersökning av hur befintliga egnahemshus kan anpassas för vår tids krav på tillgänglighet samtidigt som fler hem skapas genom denna om- och tillbyggnad.

Läs hela pressmeddelandet på Mynewsdesk
Till Kod Utveckling

2015-12-22

Detaljplan antagen på Fleminggatan!

Byggnadsnämnden medger detaljplaneändring för Härolden 44 – en påbyggnad i två våningar. Arbetet med att skapa en öppnare bottenvåning pågår sedan tidigare och husets entré är färdigbyggd. I den ombyggda bottenvåningen ges plats åt publik verksamhet som bidrar till gaturummet.

Läs mer om Fleming 7 här!

2015-12-21

Rosteriet i Aktuella Byggen

Läs om Rosteriet i Aktuella Byggen!

”Vi har lagt stor vikt vid att forma ett stadskvarter som tar långsiktig hänsyn till olika livssituationer och familjekonstellationer. På så sätt skapar vi ett kvarter som bidrar till platsen och staden” säger Åsa Kallstenius, ansvarig arkitekt för projektet.

Läs hela artikeln här! 

 

 

2015-12-09

500k listas som ”Best practice”

Kods utvecklingsprojekt 500k har listats som ”Best practice” av Agenda Livsmiljö, ett initiativ av bland andra Sveriges Arkitekter.

I samband med detta gjorde de en film om projektet som nu finns för allmän beskådan. Idén med 500k kan sammanfattas så här: Om 1% av villaägarna skulle bygga en bostad på sin tomt varje år skulle vi om 25 år ha 500 000 nya bostäder. Vill du veta mer? Besök 500k.se och Agenda Livsmiljö.

2015-11-30

Villa Eder-Hederus nominerad till Träpriset 2016!

GA-KUMMELNAS-room2-©MikaelOlsson-Webbstorlek
Träpriset delas ut vart fjärde år till en svensk byggnad som ”representerar god arkitektur i trä och som speglar och utvecklar den tid vi lever i”.

Vinnaren tillkännages den 9 mars nästa år. Villa Eder-Hederus är ett samarbete mellan Kod Arkitekter och General Architecture.

Läs mer om Villa Eder-Hederus
Gå till Träprisets hemsida

Foto: Mikael Olsson.

2015-11-25

Kommunikatör till Kod

Johannes 1Kod välkomnar Johannes Folkesson Forss till kontoret. Johannes är kommunikatör och kommer senast från Arkitektur- och designcentrum (ArkDes). Med sin bakgrund som journalist och medieanalytiker kommer han att förstärka och utveckla Kods kommunikation.

Gå till Johannes profil här!

2015-11-13

Mengus arkitekturpris!

Kod minglar med Mengus på deras 10-årsjubileum och Lukas tar emot deras pris för bästa arkitektur för Fleming 7

2015-11-03

500k har fått en egen sida!

För dig som är intresserad av Kod arkitekters initiativ 500k kan du nu följa arbetet och hitta mer information på www.500k.se

2015-11-03

500k får bidrag från Vinnova

Den 28e oktober stod det klart att 500k var ett av åtta initiativ som får bidrag i steg ett från Vinnova

Tillsammans med 11 samarbetspartners ska projektet nu tas till nästa nivå under ledning av Kod arkitekter med Karin Kjellson i spetsen. Vi är glada att ha fått detta förtroendet och hoppas att det är början till att ”dela-hem-röreslen” kan ta fart på riktigt!

Läs Vinnovas pressmeddelande

Till hemsidan för 500k

 

2015-10-21

Kod håller låda!

DSC_0061Vi tackar alla som kom och för en trevlig kväll med givande diskussion!

Inte minst i dagsläget när vi har en flyktingkris det var länge sedan vi skådade är frågor om social hållbarhet extra viktigt. Många bra frågor om kollektivism, engagemang, gräsrotsrörelser och boende kom upp.

För er som fick förhinder: Välkomna nästa gång!

2015-10-01

Kod välkomnar Pernilla Ivarsson Arkitekt!

Nu har Pernilla Ivarsson börjat på kontoret

 

 

2015-09-28

Kv Fleming 7

Ute för utställning och granskning.

 

Ett ombyggnadsprojekt för Mengus där fastigheten på Fleminggatan i Stockholm byggs på med två våningar och bottenvåningen görs mer utåtriktad. Förslaget är ute för granskning och ställs ut till 21/10 på Tekniska nämndhuset.

 

2015-09-11

Första spadtaget i Barkarbystaden

Första spadtaget för Paraden i Barkarbystaden!

 

Byggstarten av Paraden i Barkarbystaden är nu officiell. Kod var såklart på plats! 2016 beräknas de första flytta in och 2018 skall allting stå klart.

 

kombo

Till projektet

Järfälla kommun om Paraden

2015-08-21

Kod till Linköping!

Vasaparken valde att gå vidare med Kods förslag till ombyggnad av kvarteret detektiven i Linköping!

Kod vidareutvecklar nu förslaget ”Fjärilstornet” som är tänkt att ge Linköping 40 nya bostäder i en grafisk och skulptural byggnad.

 

2015-06-23

Svenska villaområden sitter på bokrisens lösning

Kod ger sig in i debatten om bostadsbristen

Nästan hälften av Sveriges hushåll bor i dag i småhus. Totalt två miljoner. Om bara 5 procent av dessa bygger ut eller bygger om och hyr ut ytterligare en bostad på sin tomt ger det totalt 100 000 nya bostäder.

Till artikeln

2015-06-12

Kod till Almedalen!

Kod tar pulsen på politikerna om bostadsbyggandet och presenterar sitt utvecklingsprojekt 500k.

Måndag 29/6 9.00 – Åsa Kallstenius deltar i Sveriges arkitekters ”7 arkitekter om lösningar på framtidens boende”

Onsdag 1/7 10.00 – Vi presenterar 500k och bjuder in till samtal om bostadsbyggande

Läs mer på SAs programmhemsida

2015-05-04

Kod välkomnar Lina Nilsson Arkitekt!

Nu har Lina Nilsson börjat på kontoret

 

 

2015-04-21

2015-03-25

Kod håller Låda

Kod bjuder in till diskussion och mingel om en hållbar villastad i samband med projektet 500k
Den 15/4 kl 17.00 öppnas dörrarna på Riddargatan 30 för ett diskussionsforum i samband med innovationsprojektet 500k

Gå till projekt 500k här!

2015-03-16

Matrisgjutning till Rosteriet

Prefabriceringen av fasadelementen är i full gång på Skandinaviska byggelements fabrik i Hallsberg. Elementen transporteras sedan direkt till Liljeholmen för montage på fasad.

Gå till projekt Rosteriet här!

2015-03-01

2015-02-23

Kod förstärker med tre arkitekter

Senaste tillskotten är Andrea Brandén, Elin Rosenberg och Jacob Persson.
Andrea är masterutbildad arkitekt från Chalmers och har tidigare arbetat på arkitektkontoret E2A i Zürich.
Elin kommer senast från BSK och har tidigare arbetat hos Joliark och Anders Willhelmson.
Jacob är masterutbildad arkitekt från KTH och har tidigare arbetat som snickare.

2015-02-16

Bygglov i Ursvik

Beviljat bygglov för bostadshus i Ursvik för HSB.

2015-02-11

Vinst i markanvisningstävling!

Ny kod för Flemingsberg

Kod arkitekter kommer att vara arkitekt åt Riksbyggen i det stora stadsutvecklingsprojektet längs med Hälsovägen i Flemingsberg.

Efter vinst i markanvisningstävlingen kommer Kod arkitekter att rita 200 lägenheter i två kvarter. Både höga och lägre hus ryms i kvarteren. Den nya planen för området främjar kontakt mellan de befintliga bostäderna i Grantorp samt sjukhuset och högskolan på andra sidan vägen.

2014-12-12

2014-12-02

2014-12-02

Gasellföretag för andra året i rad!

DI belönar snabbväxande företag

För att bli Gasell måste följande kriterier uppfyllas:

 • en omsättning som överstiger 10 Mkr
 • minst tio anställda
 • minst fördubblat sin omsättning, mellan det första och det senaste räkenskapsåret
 • ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren
 • ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt
 • i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner
 • sunda finanser

Läs mer gasellfakta på Dagens Industri här!

2014-11-20

Omvärldsbevakare till Kod

Vi välkomnar kulturgeograf och sociolog Leif Eriksson till kontoret.
Med Leifs expertis inom kulturgeografi och sociologi önskar vi kunna bredda vår kunskapsbas mot hållbar samhällsutveckling och innovativa lösningar. Leif arbetade senast som näringslivschef i Lidköping och är dessutom utbildad byggnadsingenjör med praktisk erfarenhet inom samhällsplanering och kommunalt utvecklingsarbete.

Gå till Leifs profil här!

 

2014-11-17

Kod besöker Vancouver och Chicago

Årets studieresa gick till Vancouver och Chicago med fokus på stadsplaneringsprojekt och hållbarhet.

2014-08-20

2014-08-18

Samarbete med Riksbyggen

Kod deltar i en markanvisningstävling i Huddinge kommun tillsammans med Riksbyggen.

2014-08-05

Teknisk kompetensutveckling

Vi välkomnar byggnadsingenjör Karl Svanteson till kontoret.

2014-05-10

Bostadskvarter i Barkarbystaden

Kod arkitekter inleder samarbete med ny kund, Åke Sundvall, och är mycket glada över att få rita deras hittills största projekt.

Gå till projekt Paraden här!

2014-05-04

2014-04-30

Takpåbyggnad på Fleminggatan

Planarbete påbörjat för en takpåbyggnad i Kv. Härolden Fleminggatan 7. Kund: Mengus. Projektnamn: Fleming 7

2014-04-23

Bostadshus för HSB i Ursvik

Kod arbetar för närvarande med programhandling för ett flerbostadshus i Ursvik. Beställare HSB.

2014-04-07

2014-02-14

2013-10-18

Kod utses till årets betongarkitekt!

Sanna och Åsa tilldelas priset Årets Betongarkitekt för Widerströmska huset på betonggalan, ”för en fint och omsorgsfullt projekterad byggnad för kontor och undervisning inom Karolinska Institutet, Widerströmska huset i Solna…”

Läs mer på betonggalans hemsida

Se projekt Widerströmska huset

2013-10-16

Vinst för Kv Paradiset!

Kod vinner inbjuden tävling om nytt centrum och landmärke i Huddinge.

Juryns motivering:

”Sekvenser är en hyllning till Huddinge Centrum. Förslagsställarna har inkännande och lyhört byggt vidare på centrums egen unika karaktär och struktur på ett sätt som kommer att förstärka och tydliggöra befintliga kvaliteter.”

Till projektet

2013-10-16

Invigning av Widerströmska huset

Den 22 februari, invigdes Widerströmska huset, döpt efter Sveriges första kvinnliga läkare.

Rektor Anders Hamsten klippte bandet tillsammans med företrädare för de två institutioner som flyttar dit: prefekt Mats Brommels vid institutionen för lärande, informatik, management och etik, LIME, och prefekt Vinod Divan vid institutionen för folkhälsovetenskap.

Widerströmska huset samlar bland annat forskargrupper och utbildningspersonal som tidigare suttit utspridda i olika lokaler. Något som uppskattas av Hilja Brorsson, handläggare i hälsoekonomi:

– Det är fint och ljust här. Bäst av allt är att vi alla är samlade i samma hus nu, säger hon.

2013-10-10

2013-09-25

2013-09-02

2013-08-12

2013-07-01

Kod i Almedalen

Kod deltar i bostadsdebatten och pushar för innovativa lösningar i Almedalen.

2013-05-30

Kod skissar på bostadshus i Danderyd

2013-05-25

Kod skissar på driving range på Ulriksdals golfbana

2013-05-23

Kod ritar bostäder i Hägersten

2013-05-08

Kod skissar på flerbostadshus i Örby

2013-04-15

Kod ritar flerbostadshus i Ursvik

2013-04-15

2013-04-10

2013-04-01

2013-01-07

Kod flyttar till Riddargatan 30

Kontoret flyttar till egenprojekterade lokaler på Riddargatan 30 i Stockholm.

Våra lokaler blev också nominerat till Sveriges Snyggaste Kontor! Läs mer här!

2010-10-16

Kod arkitekter får bostadspriset!

Kv. Böljan 4 belönas med bostadspriset 2009.

Juryns motivering:

”För ett projekt som övertygande behandlar många av boendets aspekter. Böljan 4 har medvetet utformats i relation såväl till den omgivande stadsmiljön som till nutidens växlande familjesituationer. Byggnaden speglar en ny syn på hur ett boende kan gestaltas med öppenhet, ge utrymme för olika sätt att leva och på så sätt stärka stadens långsiktiga hållbarhet.”

Se projekt Böljan här!