Malandsbadet

Ombyggnad och utveckling av Malandsbadet i Sundsbruk

I Maland, norr om Sundsvall, sker en efterlängtad upprustning av kommunens populära utomhusbad.

Uppdrag
Ombyggnation, Utomhusbad

Plats
Maland, Sundsvall

Beställare
Sundsvalls kommun

Kontaktperson
Magnus Schön

Status
Programhandling, systemhandling, bygglov och bygghandling 2023-2024
2024 pågående byggnation

I Maland norr om Sundsvall sker en efterlängtad upprustning av kommunens populära utomhusbad. Det publika sport-och badområdet med tillhörande servicebyggnader invigdes under tidigt 70-tal. Uppdraget har varit att utveckla badet för att möta dagens krav på funktioner. Målet var att lyfta den tidstypiska arkitekturen och dess detaljer med nya lösningar och material som går ton i ton med historien. Vi har strävat efter att ge besökarna en upplevelse av en välkänd plats med ny glädje och energi som är tillgänglig för alla. Vår uppdragsgivare är Drakfastigheter, en del av Sundsvalls kommuns fastighetsförvaltning.

Utomhusbadet har varit svårt nedgånget och haft problem med säkerhetsbrister, teknikbrister och att möta dagens krav på funktion och standard. Uppdraget har inneburit en ombyggnad och anpassning av bassänger, teknikutrymmen, omklädningsrum, kiosk, personaldel, utemiljöer, angöring och entrésituation till dagens lagrav. De befintliga servicebyggnadernas fasad av betongblock har klätts med puts, ny träpanel och en sockel av klinker. Samtliga dörrar och fönster har bytts ut och badets entré har fått en ny fin grind av smide som varmt välkomnar besökarna. Interiört optimeras planlösningen, rummens ytskikt rustas upp och alla publika rum får ett vackert och slitstarkt klinkergolv. Befintliga möbler återbrukas i möjligaste mån.

Badet behövde också en helt ny teknikbyggnad för den stora utomhusbassängen. Den nya teknikbyggnaden har fått en träfasad med en panel och ett ribbverk som samspelar med de befintliga servicebyggnaderna. Samma typ av panel och ribbverk användes på planket som avskiljer och omgärdar badets besökare.

Utomhusmiljön har fått ett nytt soldäck, nya spännande lek-och splashytor med inspiration från platsens historia av träindustri. Samtliga ytor har tillgänglighetsanpassats. Parkeringen och entrésituationen har förbättrats för att besökaren ska få en enklare och skönare angöring till badet. Bassängerna har renoverats och det ikoniska hopptornet har bevarats och förstärks för hopp och lek långt in framtiden.

Vi använder cookies

För att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Läs mer i vår integritetspolicy.

Acceptera