Kungsterrassen

Robust rationalism med guldkant


Hur bygger vi bra bostäder i Stockholm som unga singlar och familjer har råd att bo i? Och hur kan ett samtida tillägg till en befi ntlig 60-tals struktur utformas? I Kungsterrassen blev lösningen en rationell stomme med upprepning av element som ger fasaden en jämn rytm och där kompositionen främst skapas av undantagen, som exempelvis materialbyten och borttagande av bodar.

Gestaltningens devis har varit ”robust med guldkant” där varje beståndsdel skall lösa minst två funktioner; nischerna i loftgången skapar både en privat avgränsning till bostadsentrén samtidigt som de rymmer eldragning och stuprör, balkongbodarna tillgodogör den enskilda lägenhetens förrådsbehov samtidigt som den ger en naturlig avgränsning mot granne och reflekterar in ljus i lägenheten.

Visuellt är Kungsterrassen en föränderlig byggnad, där ljusa och glansiga ytor kontrasterar mot det mörka och matta. Detta i kombination med balkongbodarnas spetsiga form ger fasaden en djupverkan och ett skuggspel som förändras med betraktarens synvinkel och solens position över dagen.

Vad vi ville uppnå

Smart bas

40 m² bostad till lågt pris. Plats för vänner, arbete, studier, intressen, prylar och personlighet, oavsett tycke och smak.

Ekonomisk rationalism

Upprepningen av element och den råa strukturen lättas upp med inslag av ädlare material där varje beståndsdel skall lösa minst två funktioner.

Exteriör geometri

Fasaden knyter an till omgivningen med sin grafi ska svartvita komposition.

Situationsplan

Byggnaden jämkas in i den trånga situationen mellan berget, befintlig bebyggelse och infrastruktur. Entrébalkonger med privata nischer mot spåren är ett sätt att handskas med bullerfrågan.

Relaterat material

Fredrik Östling som bor mitt emot Brf Kungsterrassen har dokumenterat byggnationen.

Se hans film här

 

Fler projekt