Kungsterrassen

Robust rationalism med guldkant

Hur bygger vi bra bostäder i Stockholm som unga singlar och familjer har råd att bo i? Och hur kan ett samtida tillägg till en befintlig 60-tals struktur utformas? Det var några av de centrala utmaningarna vi tog oss an i arbetet med Kungsterrassen.

Uppdrag
Bostadshus med 82 st. ekonomiska smålägenheter

Storlek
Totalt 4600 m² BTA

Priser och utmärkelser
Nominerat till Årets Stockholmsbyggnad 2015

Plats
Kungsätravägen 18, Sätra, Stockholm

Kontaktperson
Sanna Hederus och Lukas Narvaja

Publikationer
Arkitektur nr 2 2015

Beställare
SSM Bygg & Fastighets AB

Status
Inflyttat 2014

Team
Karin Kjellson, Lukas Narvaja, Sanna Hederus, Åsa Kallstenius, Johan Ekström

Foto
Mikael Olsson

Lösningen blev en rationell stomme med upprepning av element som ger fasaden en jämn rytm och där kompositionen främst skapas av undantagen, som exempelvis materialbyten och borttagande av bodar.

Gestaltningens devis har varit ”robust med guldkant” där varje beståndsdel skall lösa minst två funktioner; nischerna i loftgången skapar både en privat avgränsning till bostadsentrén samtidigt som de rymmer eldragning och stuprör, balkongbodarna tillgodogör den enskilda lägenhetens förrådsbehov samtidigt som den ger en naturlig avgränsning mot granne och reflekterar in ljus i lägenheten.

Visuellt är Kungsterrassen en föränderlig byggnad, där ljusa och glansiga ytor kontrasterar mot det mörka och matta. Detta i kombination med balkongbodarnas spetsiga form ger fasaden en djupverkan och ett skuggspel som förändras med betraktarens synvinkel och solens position över dagen.

Summering

Smart bas
40 m² bostad till lågt pris. Plats för vänner, arbete, studier, intressen, prylar och personlighet, oavsett tycke och smak.

Ekonomisk rationalism
Upprepningen av element och den råa strukturen lättas upp med inslag av ädlare material där varje beståndsdel skall lösa minst två funktioner.

Exteriör geometri
Fasaden knyter an till omgivningen med sin grafiska svartvita komposition.

Situationsplan

Vi använder cookies

För att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Läs mer i vår integritetspolicy.

Acceptera