Så blir nya ”Studentskrapan” i Roslags-Näsby

Rymlig entrévåning med café, takterrass med gemensamhetslokal, co-livinglägenheter och fasadgrönska. Det är några av kvalitéerna i det högresta studentbostadshuset Bikupan i Roslags-Näsby, som Kod Arkitekter ritat på uppdrag av DGF Projektering. Projektet godkändes nyligen av Namn- och skönhetsrådet i Täby.

Bikupan, belägen vid Roslags-Näsby station, blir en 15 våningar hög byggnad med bostäder åt 216 studenter. Kod Arkitekter har på uppdrag av DGF Projektering utformat projektet, som tidigare varit känt som Studentskrapan.

– Det är glädjande att Roslags-Näsby får en studentskrapa med en ambitiös gestaltning. Bikupan binder ihop stadsdelens stora torg och bron över Roslags-Näsby station och blir både en entrépunkt, mötesplats och ett landmärke för den nya stadsdelen säger Martin Edfelt, stadsarkitekt, Täby kommun.

Storsatsning på gemensamma lokaler
En stor kvalitet i Roslags-Näsbys nya höghus är gemensamhetsytorna. Entrévåningens etagelösning skapar en dramatisk rumsupplevelse, med dubbel takhöjd och gott om rymd. Här finns även en bred trappa som går att sitta i och använda som läktare vid sammankomster. I entréplanets etagevåning finns en cafélokal med balkong som vetter mot torget. Högst upp i huset ligger en gemensamhetslokal och en takterrass med utsiktsmöjligheter i alla väderstreck.

– Bikupan blir ett arkitektoniskt landmärke för Roslags-Näsby, ett utropstecken med värdighet och karaktär. Vi är också mycket glada över att kunna berika byggnaden med mötesplatser av hög kvalitet, säger Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

Godkänt av Namn- och skönhetsrådet
Bikupan tog hem vinsten i det parallella uppdrag som DGF Projektering tillsammans med Täby kommun anordnade under våren 2019, och i december godkändes projektet av Täbys Namn- och skönhetsråd. Nästa steg är att lämna in ansökan för bygglov. Studentbostäderna finns i tre olika typer: Ettor, tvåor samt co-livinglägenheter om 7 rok. Byggnaden kommer även att kunna nås direkt från stationen, via en entré som går från stationens gångbro över spåren.

Variation, materialkänsla och grönstruktur
Byggnadens innehåll går att läsa av även utifrån genom en variation i fasadgestaltningen mellan entrévåningen, studentlägenheterna och takvåningen. Materialet är ljus betong vars bearbetning växlar mellan slät och grov textur, vilket ger variation och känsla. Rummen har fransk balkong och sittnisch i fönstret och en relief i fasadelementet ger en ljus- och skuggverkan till fasaden. Byggnaden har integrerad grönstruktur i form av klätterväxter på vajrar längs de två första våningarna, grönska på takterrass och blomsterlådor på balkongerna i riktning mot både spåren och torget.

För mer information:

Åsa Kallstenius
Chefsarkitekt och innovationsansvarig, Kod Arkitekter
Telefon: 0707 427 632
E-post: asa@kodarkitekter.se

Johannes Folkesson Forss
Kommunikatör och presskontakt
Telefon: 0739 711 773
E-post: johannes@kodarkitekter.se