Så kan civila aktörer skapa 500 000 nya hem i Sveriges villastäder

I Sveriges villaområden finns en outnyttjad potential i skapandet av fler hem. Mer än hälften av landets befolkning bor i småhus och var tredje husägare upplever att bostaden är för stor. Genom att öka möjligheterna för husägare att anpassa och dela sina hem, hus och trädgårdar kan det skapas 500 000 nya hem i framtidens villastäder. Bara i Stockholms län skulle bostadsbyggandet kunna öka med 33 procent om 500k-modellen användes, det visar en ny rapport som Kod Arkitekter tagit fram med stöd från Boverket.

500k står för 500 000 möjligheter. Om en procent av landets villaägare bygger ytterligare en bostad årligen, kan 500 000 nya hem skapas på 25 år. Det är en av slutsatserna i Kod Arkitekters nya rapport, framtagen med stöd från Boverket; ”500k – Så kan civila aktörer skapa fler hem i villastaden”.

Sedan 2013 har Kod Arkitekter undersökt hur civila aktörer kan skapa fler hem inom Sveriges befintliga småhusbestånd. Resultatet är tydligt: I växande städers villaområden finns en stor potential som idag inte utnyttjas. Mer än hälften av landets befolkning bor i småhus. I majoriteten av Sveriges småhus bor idag en eller två personer och var tredje husägare anser att bostaden är för stor. Men i dag är möjligheterna begränsade för husägare som vill dela sina fastigheter med andra – gamla bestämmelser sätter stopp.

500k-modellen kan ändra på det. Genom att öka möjligheterna för husägare att anpassa och dela sina hem, hus och trädgårdar kan det skapas fler hem i framtidens villastäder. Med en uppdatering av detaljplaner i småhusområden som möjliggör många små civila initiativ kan utvecklingen av villastaden bemöta flera viktiga samhällsutmaningar samtidigt; klimatmål, bostadsmål och mål om social hållbarhet.