Kvarter Söderby

Ett nytt landmärke i Brandbergen

Kvarter Söderby blir ett nytt landmärke i Brandbergen. Nu planeras en förtätning av miljonprogramsområdet i den södra delen av Brandbergen, där cirka 80 nya bostäder,  centrumlokaler och nya mötesplatser ska byggas. Kvarteret anpassar sig till omgivningens ortogonala struktur och tillför samtidigt en ny typologi i form av punkthus till området.

Uppdrag
Bostadshus med ca 80 lgh/ hyresrätter samt garage och lokaler

Storlek
BTA ca 5720 m2

Plats
Brandbergen Haninge

Kontaktperson
Sanna Hederus

Beställare
Nordfeldt

Skede
Underlag till detaljplan
Systemhandling
Bygglov

Status
Bygglov

Brandbergens framväxt

Brandbergen är ett område som ligger i den nordöstra delen av Haninge kommun och fick sitt namn efter en stor skogsbrand på 40-talet. Det är ett miljonprogramsområde som planerades under 60-70-talet och det präglas av de ideal som rådde då. En målsättning med stadsutvecklingen i Brandbergen är enligt Utvecklingsprogrammet att bryta den befintliga trafiksepareringen och bilda en stadsmässighet med trygga mötesplatser. Planområdet, cirka 600 meter söder om Brandbergen centrum utgörs idag av bebyggelse i form av en pizzeria och en livsmedelsbutik och är omgärdat av sluttande gräsyta samt hårdgjord yta för parkering kantad av buskar och enstaka träd.

Situationsplan

Förtätning av miljonprogramsområde

Kvarteret Söderby består av 3 byggnadsvolymer som hålls samman av en gemensam sockel. Det innehåller ca 80 lägenheter, ett överdäckat garage, två lokaler i bottenvåningen för de befintliga aktörerna från platsen, en kolgrill och en livsmedelsbutik samt en upphöjd bostadsgård i form av en gemensam takterrass. Punkthusen har varierande höjder mellan 5 och 8 våningar. Den högsta byggnadskroppen ligger i söder mot Klockarleden och bildar ett landmärke för området, de lägre byggnadskropparna ansluter till den befintliga bebyggelsen i norr. Den upphöjda gården är privat men har visuell kontakt med det offentliga rummet mellan punkthusen, vilket tillför liv, trygghet, närvaro och överblick i området.

Greppet med punkthus på en gemensam upphöjd gård/sockel medför en rad kvaliteter: Det blir möjligt att skapa ljusa lägenheter i hörnlägen med utsikt åt flera riktningar, ljusinsläpp till gaturummet och omgivande kvarter, samt genomblickar i kvarteret med visuell kontakt mellan kringliggande byggnader och natur. Funktionella bostäder med goda rumsliga kvaliteter. Kvarteret anpassar sig till det befintliga ortogonala miljonprojektområdet samtidigt som det tillför ny typologi till området. En hybrid mellan hus i park och en kvartersstruktur med punkthus på en gemensam sockel som skapar en tydlig gräns mellan det privata och det offentliga med ett gårdsrum som blir en del av stadens liv.

Typplan

Flexibla rum i effektiva planer med utsikt

Punkthusen möjliggör ljusa hörnlägenheter med utsikt i flera väderstreck. De effektiva planlösningarna innehåller goda bostadskvaliteter som rundgång, direkta utblickar från hallar, flexibelt möblerbara rum med generösa ljusinsläpp och balkonger med fri utsikt. Kvarteret innehåller främst 2:or och 3:or men inrymmer även 1:or och 4:or i sockelvåningarna. Den varierade fördelningen av lägenhetsstorlekar främjar den sociala hållbarheten i området, då det ger människor möjlighet att anpassa sitt boende efter förändrade livssituationer, utan att behöva lämna Brandbergen.

Fasadillustration

Harmonisk gestaltning i takt med omgivning

Som nytt landmärke för området eftersträvar kvarter Söderby en hög arkitektonisk kvalitet genom vackra och hållbara materialval, en omsorgsfull detaljering och harmoniskt symmetriska fasader som går i takt med omgivande bebyggelse. Sockeln kläs med en vackert glaserad grön klinkerplatta som reflekterar ljus. Klinkerplattan används för detaljeringar runt entréer och lokaler. Fasaderna har en varm ljus puts med gröna fönster som binder ihop fasaden med den gröna sockeln. Materialpaletten av puts och klinker knyter an till områdets karaktär där dessa fasadelement ofta återfinns. Bostadsentréerna artikuleras genom sina rundade hörn som skapar en kontrast till kvarterets i övrigt ortogonala utformning och bidrar till en inbjudande och omhändertagen känsla. Punkthusen har gröna sedumtak som fördröjer dagvatten och bidrar till den biologiska mångfalden.

Kv. Söderby 2:2 Brandbergen

Vi använder cookies

För att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Läs mer i vår integritetspolicy.

Acceptera