Jarla Bankes Paviljong

En prisma på torget

Vi fick uppdraget att utforma en kiosk på det planerade nya torget i Roslags Näsby, Täby – en liten byggnad men med mycket själ. Här krävdes precision i placering och utförande för att möta både höga gestaltningsambitioner och hållbarhetskrav.

Uppdrag
Kioskbyggnad

Plats
Roslags Näsby, Täby

Beställare
ByggVesta

Storlek
30 m2 BTA

Kontaktperson
Magnus Schön

Status
Förstudie

Hur kan en byggnad passas in på ett färdigritat torg? Vårt svar på den frågan utgick från människors förväntade rörelser över torget. Kioskbyggnaden kilades in likt ett prisma som bryter ljus och sprider det vidare på torget. På så sätt stod den inte i vägen men bidrog till liv och rörelse. Kiosken kan även ge synergier i form av en uteservering och service till tillfälliga program som foodtrucks och marknadsvagnar.

En hållbar materialpalett

Kiosken får trästomme och kläs med träraster i prismatiska former. På taket läggs stensöta som klarar lövskuggan från träden intill. Golvet blir granit likt torget utanför.

Fasad mot söder

Illustrationsplan

Situationsplan