Kod Landskap har tagit det Bohuslänska landskapet in i centrala Göteborg och gestaltat en biotop på Kvarteret Johannas tak.
Uppdrag
Landskapsgestaltning av taklandskap,
2000m2
Plats
Centrala Göteborg
Beställare
General Architecture, Hufvudstaden
Kontaktperson
Magnus Schön
Status
Under produktion, bygghandling 2023
Att gestalta ett taklandskap som en biotop – går det? Kod Landskap har i samarbete med General Architecture på uppdrag av Hufvudstaden gestaltat taket till en kontorsfastighet i centrala Göteborg. Taket har en enkel teknisk uppbyggnad som består av få ytskikt men med stor variation. Granit, som är krossad i olika fraktioner i kombination med två typer av planteringsytor med stor mångfald i växtmaterialet utgör stommen. På väl valda platser finns även ekologiförstärkande installationer i form av vattenspeglar, boplatser och föda för djur samt informella sittplatser av grova specialritade ekmöbler. Biotopens bidrar till den biologiska mångfalden i staden genom sin rikedom av växter som stödjer biologiskt liv.
Hela taket tar även hand om dagvatten lokalt genom att addera fördröjande skikt i överbyggnaden. Med denna åtgärd kunde ekonomiska vinster göras eftersom rum för stora vattenmagasin inne i byggnaden kunde omvandlas till uthyrningsbar yta.
Platsens förutsättningar kan jämföras med skärgårdslandskapet i Bohuslän. Det är extrema konstraster uppe på ett tak i stenstaden med mycket regn och vind i perioder men såklart även soldränkt och härligt. Skärgården är stenig och karg men innehåller även värdefulla biotoper.
Vår grundidé kommer från jämförelsen med skärgårdslandskapet och dess natur. Vi tittade närmare på en specifik biotop för västkusten som kallas kustnära ljunghed och denna studie har blivit vår utgångspunkt för projektet – att skapa en kustnära ljunghed på taket.
Det finns en lockande utmaning i att skapa en artificiell biotop, som i sin ursprungsform vuxit fram över århundraden i relation till sin omgivning och naturgivna förutsättningar. Vilken form ska en nyskapad biotop få? Vi valde att jobba med akvarell i skisskedet för att utforska naturlik form på ett kreativt sätt. Vi inventerade samtidigt lokalt typiskt växtmaterial och diskuterade användningsmöjligheter för de som jobbar i kvarteret. Vi såg också kvaliteter i att miljön med hjälp av växter och dess blomningstider kunde förändras visuellt över året. Resultatet blev rekreativ miljö för avstressning och återhämtning i kombination med åtgärder som stärker den biologiska mångfalden – ungefär som i Bohusläns skärgård.
Vi är övertygade om att taklandskapet i kv Johanna kommer bli en fantastisk plats som bjuder på varierade upplevelser under hela året och vi följer bygget som pågår nu med spänning!