www.mansberg.se

Sommarhus i Stockholms skärgård

Trähus i samklang med skog och hav

Ett skärgårdsboende med plats för både social gemenskap och rogivande enskildhet, och som gör det bästa av ett exceptionellt naturnära läge. Det var visionen för det här sommarhuset i Stockholms norra skärgård, som förenar japansk enkelhet med skandinavisk sommarstugetradition.

Uppdrag
Sommarhus

Plats
Stockholms norra skärgård

Beställare
Privat

Storlek
145+65 m2 BTA

Kontaktperson
Åsa Kallstenius

Status
Färdigställt 2015

Team
Åsa Kallstenius, Maja Westman och Magnus Schön

Foto
Måns Berg

Huset är beläget på en ö och ligger omgärdat av skog och hav. Att förvalta dessa kvaliteter var centralt i utformningen av byggnaden, därför lät vi platsens förutsättningar visa vägen: Med sin långsmala form, fönstersättning och rummen- och uteplatsernas placering är huset anpassat för att ge så goda utblickar mot vattnet och den orörda naturen som möjligt. En ovanlig omständighet – och en tydlig utmaning – var att bevara den mindre sommarstuga som redan fanns på platsen. Stugan kopplades ihop med det nya huset via taket och tillsammans bildar de en ny helhet. Den skandinaviska traditionen kombineras med inspiration från Japan, i en tolkning där enkelhet, trä och förhållandet till naturen står i centrum för arkitekturen.

I mitten av byggnaden ligger husets sociala rum bestående av kök och vardagsrum i en öppen planlösning. Familjen önskade rejäl takhöjd för att ge rymd och andrum. Planen har en korsliknande struktur med gemensamhetsytor i centrum och de privata rummen förlagda i flyglar. Formen ger huset en av dess viktigaste funktioner: möjligheten till både sociala rum såväl som lugna, privata zoner. Vardagsrum, kök och uteplats är utformade för att rymma många; bekväma och praktiska rum där familj, släkt och vänner kan laga middagar och umgås, omgivna av den vackra skärgårdsnaturen.

Fasader
Sektion

Byggnaden är gjord i trä, ett självklart materialval utifrån denna naturnära plats. För att överbygga platsens nivåskillnader är den utskjutande mittkroppen uppburen av stolpar i stål, vilket ger ett intryck av att huset svävar över marken. Effekten ger ett vackert möte mellan byggnaden och landskapet, med dess inslag av ljung och klipphällar. Taket som förbinder de två volymerna gör det möjligt att nyttja uteplatsen även vid regn eller när daggen lagt sig. På så sätt är huset anpassat för svensk sommar – det funkar i alla väderlekar.

Planritning

Situationsplan

Modellfoto

Vi använder cookies

För att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Läs mer i vår integritetspolicy.

Acceptera