Det här projektet har sin början i en tragedi. En dag står familjens älskade fritidshus i brand – och när askan har svalnat finns inget kvar. För att låta barndomsminnena få en fysisk förankring även i framtiden fick det nya huset hämta inspiration från det gamla. Resultatet: Flera små enkla träbyggnader i bästa läge – med en stor dos 70-tal.
Uppdrag
Fritidshus
Byggår
Första etappen 2007, andra etappen 2013
Beställare
Privat
Storlek
55 + 25 +35 +15 m2 BTA
Kontaktperson
Åsa Kallstenius
Foto
Måns Berg
Träkilar ligger på en ö i Stockholms skärgård. Tomten är minst sagt bergig och med stora nivåskillnader – en svår plats att bygga på. Till detta hade projektet tydliga begränsningar i budget och tid. Dessa förutsättningar blev avgörande för strategin i projektet: Att bygga enkelt, i enkla material och med en planering som tillåter att fler byggnader adderas över tid.
Platsanpassning och utbyggbarhet
Byggnaderna är anpassade till naturens topografi och inkilade mellan klippor och skrevor – därav projektets namn. På en skärgårdsö är det ofta blåsigt, därför var det viktigt att ta vara på platsens förutsättningar och skapa goda mikroklimat, med lä och solsken.
Behovet av utbyggbarhet inkluderades i platsanalysen från början, så att de mest optimala, byggbara, lägena kunde nyttjas på bästa sätt. Eftersom topografin gjorde att husen skulle hamna framför varandra men på olika höjd, fick de en långsträckt form som möjliggjorde havsutsikt för alla.
Ett socialt liv över generationsgränserna
En viktig funktion med projektet var att hela familjen skulle kunna samlas och leva ett gemensamt sommarliv, från de yngsta till de äldsta. Det är ett enkelt men praktiskt liv, där de mänskliga relationerna står i centrum. Arkitekturen skapar möjligheter för detta genom flera småhus och gemensamhetsytor. Byggnaderna är enkla, den konceptuell bilden i arbetet var ”som en träkoja bland träden”. Här finns rymliga terrasser som delvis är under tak så att man kan vistas utomhus även när det regnar och när daggen faller. Det finns ett utekök och gemensamma funktioner i separata byggnader, allt för att möjliggöra så mycket utomhusvistelse som möjligt. På vintern kan boendet krympas genom att man bara värmer upp en liten del och låter de andra kallställas.
Enkla material och inspiration från 70-talet
Ett bygge på en skärgårdsö underlättas rejält om man inte behöver transportera materialet flera gånger. Allt på ön måste bäras för hand. Husen är därför byggt i lösvirke – ett material som går att finna på vilken brädgård som helst. Processen underlättades av den strategin – att välja så lite specialmaterial som möjligt. Allt kunde då levereras från en brädgård och vid så få tillfällen som möjligt.
Valet av furu i interiören och byggnadernas form för tankarna till 70-talets klassiska fritidshus, en blinkning till familjens ursprungliga hus som brann upp. Allt trä är obehandlat och fasaderna är omålade, ett medvetet val för att låta byggnaderna gråna över tid och på så sätt smälta in och bli ett med skärgårdslandskapet.