Gnesta Centrumkvarter

Utveckling av Gnesta centrumkvarter

 

En förtätning av Gnesta centrumkvarter som relaterar till stadens historia, möter dagens nya behov och skapar en attraktiv livsmiljö.

Uppdrag
Strukturplan och detaljplaneunderlag för Gnesta stadskärna. Förslaget innehåller nya bostäder, handel, bibliotek och mötesplatser.

Plats
Gnesta centrum

Beställare
Gnesta Centrumfastigheter AB

Kontaktperson
Sanna Hederus

Status
Underlag till detaljplan

Bakgund

Gnesta växer och med det behovet att utveckla Gnestas stadskärna med bostäder, handel, kulturverksamheter och mötesplatser. Centrumkvarteret ligger i direkt anslutning till Gnestas järnvägsstation och är en strategiskt viktig del i stadens funktion, identitet och historia. Stora delar av stadskärnan med stationsområdet är utpekat som riksintresse för kulturmiljövården. Idag är Centrumkvarteret en fastighet som består av 4 byggnader om ca 5400 kvm som innehåller bibliotek, livsmedelsbutik, kontor och handel. I planen för centrumutveckling av Gnesta kommun anges en inriktning om att kvarteret ska omfatta ca 15 700 kvm med bostäder, handel, livsmedelsbutik, bibliotek mm.

Förslag

Gnesta behöver en tydlig kärna med en väv av gator och platser. Kärnan behöver vara större, tätare och ge plats för mer stadsliv än idag. Förutsättningar för detta ges i form av möjliga lokaler, stadsrum i mänsklig skala med grönska och plats för möten. Bostäder behöver tillföras i centrala Gnesta och boendekvalitéerna är viktiga. Det  föreslås gröna gårdsrum och gemensamma ytor inne i kvarteren, ett kvarter med lokaler i bottenvåningarna och strikta gaturum i en skala anpassad till omgivningen. Kvareret öppnar sig för inblickar till den gröna bostadsgården. Biblioteket placeras på samma plats som idag och får sin huvudentré mot söder och en mindre platsbildning.

Förslaget grundas i analysen av ett behov av viss täthet, grönska och tydliga kvarter i Gnestas centrum. Den historiska bebyggelsen på platsen har varit förebild för förslagets struktur och stadsrum med ett sammanhållet kvarter utåt som varierar inåt gårdsrummet. En gård med släpp och genomsikt mot staden som bildas av sammansatta huskroppar. 

I förslaget bevaras och transformeras byggnaden "Guldsmedens" mot torget i öster. Byggnaden utgör en viktig del av Gnestas stadsbild och den bildar en länk mellan det nya och det historiska Gnesta. 

Bild från Gnesta i ord och bild från landsbygd till centralort

Vi använder cookies

För att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Läs mer i vår integritetspolicy.

Acceptera