Doktoranden

Klassiska boendekvaliteter i Rosendal

Doktoranden blir ett kvarter med fyra bostadshus kring en gemensam grön gård i Rosendal, Uppsala. I centrum för projektet står ljusa lägenheter med klassiska boendekvaliteter.

Uppdrag
Bostadskvarter med 159 lägenheter och butikslokal

Plats
Rosendal, Uppsala

Beställare
Åke Sundvall AB

Kontaktperson
Åsa Kallstenius

Status
Färdigprojekterat. Inflytt 2023.

Detaljplanearkitekt
Belatchew Arkitekter

Visualiseringar
Åke Sundvall

Kvarteret består av fyra fristående byggnader vilket möjliggör många, ljusa hörnlägenheter. Lägenheterna är välstuderade med fina boendekvaliteter i form av välplacerade utblickar, tydliga rum och axlar för siktlinjer genom bostaden. Exteriört håller byggnaderna ett lågmält och finstämt uttryck i materialitet och färgsättning. Byggnader som skapar lugn snarare än sticker ut. Kulören är ljus för att bidra med så mycket ljus som möjligt till omgivningarna och gården.

Högst upp i husen finns vindslägenheter, och byggnaderna avslutas med formade tak med takkupor som ger karaktär till kvarteret. Ett av husen rymmer en gemensamhetslokal med fönster ut mot en mindre torgplats som bildas genom byggnaden lite sneda placering. En stor kvalitet i projektet är den gemensamma gården, en grön mötesplats för de boende som också rymmer ett stort och ljust cykelrum i markplan.

Sektion
Typplan
Materialpalett
Situationsplan

Vi använder cookies

För att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Läs mer i vår integritetspolicy.

Acceptera